Per la xarxa. Vegetals

1486720_385179608295535_841682264_n Fa dies que tinc aquesta imatge i tenia ganes de penjar-la. Em va agradar el seu aspecte i aquesta senzilla classificació en colors dels vegetals.

Aprofito per fer cinc cèntims i repassar les seves propietats:

Els compostos responsables del color verd en vegetals són els glucosinolats. Els glucosinolats són un gran grup de derivats d’aminoàcids que contenen sofre. Alguns glucosinolats i els seus productes derivats han estat relacionats amb una reducció de la prevalença de certs tipus de càncer. L’efecte anticancerigen es deu a l’activació d’enzims involucrats en la detoxificació d’agents cancerígens, a la inhibició d’enzims que modifiquen el metabolisme de les hormones esteroidees, i a la protecció contra el dany oxidatiu A més, les fulles de color verd es caracteritzen per posseir un alt contingut en ferro i àcid fòlic; hem de considerar també que el propi vegetal té àcid ascòrbic o vitamina C, el que facilita l’absorció del ferro.

Els flavonoides, el grup més nombrós de compostos fenòlics, com acabem de descriure, són, juntament amb la β-criptosantina, els responsables del color taronja clar, tirant a groc, de fruites com el préssec, la papaia, o la taronja.

Els flavonoides de la dieta tenen propietats antivíriques, antiinflamatòries, antihistamíniques i antioxidants. S’ha demostrat la seva capacitat per inhibir la peroxidació lipídica, capturar radicals lliures, quelar ions ferro i coure, i modular la senyalització cel · lular. La producció de peròxids i radicals lliures està relacionada amb el càncer, l’envelliment, el dany isquèmic, i les malalties neurodegeneratives com la malaltia d’Alzheimer o el Parkinson. Els flavonoides protegeixen el colesterol LDL de l’oxidació, prevenint la formació de plaques arterioscleròtiques en les parets cel · lulars. La β-criptosantina és un altre carotenoide, igual que el β-carotè o el licopè, pel que té un paper important com a antioxidant biològic, protegint les cèl · lules i teixits del dany oxidatiu.

El color vermell de fruites i verdures com el tomàquet, la síndria o el pomelo, es deu al licopè (també pertanyent als carotenoides, com el α i β carotè); i el color vermell fosc, i fins i tot morat, de raïms, mores, gerds o nabius, a les antocianines.

El licopè és un dels primers carotenoides que apareixen en la síntesi d’aquest tipus de compostos, constituint la base molecular per a la síntesi dels restants carotenoides i que, a diferència d’altres com el α o β carotè, no té activitat provitamínica A. El licopè presenta una forta capacitat antioxidant, en la comunicació intracel · lular, etc, i hi ha proves epidemiològiques i experimentals a favor d’un paper protector enfront del càncer de pròstata, la malaltia cardiovascular, l’exposició a la llum ultraviolada i al fum del tabac.

Els colors verd-groc en aliments vegetals es deuen a la luteïna i la zeaxantina, dos pigments del grup de les xantofil · les, que al seu torn pertanyen a la família dels carotenoides. Són responsables de coloracions grogues, encara que moltes vegades estan emmascarades pel color verd de la clorofil · la, com en els espinacs o l’alvocat.

A més de les propietats beneficioses pròpies dels carotenoides, aquests dos compostos són molt importants pel fet que són selectivament acumulats a la retina. Diversos estudis epidemiològics han mostrat com la luteïna (quantificada, en general, amb la zeaxantina) en sèrum i en ingesta està específicament associada de forma inversa amb un menor risc de malalties oftalmològiques associades a l’envelliment, com les cataractes i la degeneració macular.

Tot plegat, jo d’això no en se massa, així que us deixo l’enllaç a una pàgina molt interessant, on jo he trobat la informació:  http://www.eufic.org/article/es/show/spotlight/rid/los-colores-de-los-vegetales-y-la-salud/

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Història clínica

Un passeig per la història amb ulls de metge

Cinemèdic

De cinema, història i medicina

Activitat i salut

Promoció de la salut i medicina de l'activitat física

BLOGMALDITO RUNNING PUB

RUNNING PARA ADICTOS DESDE BARCELONA HACIA EL INFINITO

%d bloggers like this: