Tai txi

LVG201106240261LB

Aquesta setmana hem començat a fer tai-txi a la feina, resultat de la campanya de promoció de la salut. No és senzill, no…però segur que acabaré agafant el truc. I segur que acabaré concentrant-me; cas contrari serà impossible recordar la taula i coordinar els moviments.

Estic convençut que és una molt bona eina per treballar el físic i la ment, i ara podré valorar els resultats i l’evolució. De moment cal trencar el gel i que s’instauri una bona dinàmica de grup.

Per fer l’entrada m’he ajudat de dos recursos: L’hemeroteca de “La Vanguàrdia”, que em facilitarà il·lustrar l’escrit i el recurs de Pubmed; he trobat una revisió sobre els efectes beneficiosos de la pràctica regular de tai-txi.

Anem a pams. Primer, l’entrada de “La Vanguàrdia” de l’any 2.011, que ja informa que la pràctica regular ha mostrat beneficis en la prevenció de caigudes (important en gent gran pel cost econòmic associat a aquest problema i el deteriorament de qualitat de vida d’aquest col·lectiu), però, per contra, no ha mostrat millora en casos d’artritis reumatoide i càncer (és lògic, no?; però compte que alguns estudis ja mostren que la pràctica d’activitat física millora la qualitat de vida en pacients afectats de patologia cancerosa).

Bé, la foto que il·lustra l’article és molt xul·la i ja és motiu suficient per incloure-la.

Anem ara pel segon element que he buscat per donar contingut a l’entrada. L’estudi de la Universitat de Taiwan, titulat “Tai Chi Chuan en Medicina i promoció de la salut”, és una revisió no sistemàtica sobre els resultats d’aquesta tècnica en termes de salut.

L’article repassa aspectes relacionats amb la intensitat de l’exercici, aspectes biomecànics i el baix cost de la seva pràctica (si es demostren beneficis significatius, això ho faria una tècnica molt eficient). Des del punt de vista de promoció de la salut, l’article aborda els diferents resultats en termes de millora de la capacitat aeròbica, força muscular, control motor, capacitat visual, propiocepció i aparell vestibular, qualitat de vida i benestar psicològic (well-being).

Posteriorment repassa diferents aplicacions que el tai-txi pot tenir en la pràctica mèdica habitual (malalties neurològiques, ortopèdiques i reumatològiques, malalties cardiovasculars, pulmonars o càncer).

Cert que una revisió sistemàtica o una metanàlisi donarien major solidesa a l’estudi, però tot i aixi, les conclusions dels autors són: “El Tai-txi és un exercici tradicional xinès que integra l’exercici respiratori amb moviments corporals. Aquest estudi mostra que el Tai-txi aporta beneficis en matèria de promoció de la salut i que té un paper potencial com a teràpia alternativa en neurologia, reumatologia, ortopèdia i malalties cardio-pulmonars. Hi ha diverses raons per recomanar el Tai-txi com un programa d’exercicis per gent sana i per pacients amb malalties cròniques. En primer lloc, el Tai-txi no precisa equipament costós ni condicions especials, i es pot practicar  a qualsevol lloc i en qualsevol moment. En segon lloc, el Tai-txi és efectiu per millorar la capacitat aeròbica, la força i el balanç muscular i minimitzar els riscos cardiovasculars. En tercer lloc, el tai-txi és una tècnica de baix cost i baixa tecnologia, que pot ser fàcilment aplicada a la comunitat. Podem concloure que el Tai-txi és efectiu per promoure la salut i que pot ser prescrit com un programa alternatiu d’exercici en pacients afectats de diferents patologies cròniques”.

Aqui us deixo la referència i l’enllaç a l’article, que, per cert, és gratuït.

Ching Lan, Ssu-Yuan Chen, Jin-Shin Lai, Alice May-Kuen Wong. Tai Chi Chuan in Medicine and Health Promotion. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine Volume 2013, Article ID 502131, 17 pages http://dx.doi.org/10.1155/2013/502131

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3789446/

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Història clínica

Un passeig per la història amb ulls de metge

Cinemèdic

De cinema, història i medicina

Activitat i salut

Promoció de la salut i medicina de l'activitat física

BLOGMALDITO RUNNING PUB

RUNNING PARA ADICTOS DESDE BARCELONA HACIA EL INFINITO

%d bloggers like this: