Associació entre sedentarisme i ull sec

ojos secosLa setmana passada vaig proposar un parell d’estudis que relacionaven el sedentarisme amb una afectació ocular com són les cataractes. Seguint amb aquesta tendència de relacionar patologies amb el sedentarisme, avui he trobat un estudi també recent i també relacionat amb patologia ocular, en aquest cas l’ull sec.

Un equip d’investigadors japonesos van dissenyar aquest estudi per avaluar l’associació de la síndrome de l’ull sec (SUS) amb l’activitat física i l’hàbit sedentari.

La síndrome de l’ull sec és un trastorn crònic multifactorial altament prevalent en molts països. El SUS es presenta amb diversos símptomes, i la malaltia pot afectar significativament la qualitat de vida dels pacients, amb conseqüències físiques, socials i psicològiques perquè dóna lloc a alteració de la funció visual i/o problemes psicològics. A més, per la seva elevada prevalença, la SUS s’ha convertit en un important problema de salut pública.

L’ús d’equips amb pantalles de visualització de dades (PVD), incloent ordinadors portàtils, tauletes electròniques i equips de lectura, així com els telèfons intel·ligents, es considera una causa important de SUS. És ben conegut que el treball amb PVD pot tenir una àmplia gamma d’efectes adversos psicològics i fisiològics, incloent els símptomes de la DED.

El disseny proposat pels investigadors va consistir en un estudi transversal que va incloure personal d’oficines japonesos que utilitzaven pantalles de visualització. La síndrome es va avaluar d’acord amb els criteris japonesos utilitzats en el diagnòstic de l’ull sec, i d’aquesta manera els participants van ser classificats en “SUS definitiu”, “probable SUS,” o “grups no-SUS”, basant aquesta classificació en els resultats dels exàmens efectuats, seguint els criteris esmentats. L’activitat física i el comportament sedentari dels participants es van avaluar utilitzant l’International Physical Activity Questionnaire (IPAQ), i nivell d’activitat física es va calcular en unitats metabòliques equivalents (MET per setmana, min/setmana). Segons aquests, els participants van ser classificats com d’alt, moderat o baix nivell d’activitat física.

Els participants amb un temps de ruptura de la llàgrima anòmal (≤5 s) tenien un comportament de conducta sedentària de durada significativament més llargs que aquells amb un temps de ruptura de llàgrima normal (p=0,0035). Els participants no SUS (14,5%) tendien a tenir nivells més elevats d’activitat física que els participants amb SUS definitiu (2,5%). Els participants amb SUS definits tenien valors de MET significativament més baixos que els de no-SUS (p=0,0025).

Amb aquests resultats, els autors concloen que les seves troballes suggereixen que un menor nivell d’activitat física i sedentarisme s’associa amb la síndrome d’ull sec. No obstant això, creuen que es necessiten estudis longitudinals o d’intervenció amb grans grups de participants per validar aquestes troballes.

Referència: M. Kawashima M. Uchino N. Yokoi Y. Uchino  M. Dogru A. Komuro  Y. Sonomura H. Kato Y. Nishiwaki  S. Kinoshita and K. Tsubota. The Association between Dry Eye Disease and Physical Activity as well as Sedentary Behavior: Results from the Osaka Study. Journal of Ophthalmology. Volume 2014 (2014), Article ID 943786.
http://dx.doi.org/10.1155/2014/943786

Imatge: http://www.aldiaensalud.com

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Història clínica

Un passeig per la història amb ulls de metge

Cinemèdic

De cinema, història i medicina

Activitat i salut

Promoció de la salut i medicina de l'activitat física

BLOGMALDITO RUNNING PUB

RUNNING PARA ADICTOS DESDE BARCELONA HACIA EL INFINITO

%d bloggers like this: