Caminar en grup

descargaUn estudi recent i acabat de publicar sobre els beneficis de caminar en grup a l’aire lliure.

L’activitat física practicada regularment té un impacte en salut molt positiu i en molts casos amb efectes similars a algunes intervencions farmacològiques quan ens referim als beneficis obtinguts en termes de mortalitat. De fet, s’ha suggerit que l’activitat física sigui una alternativa o un complement als tractaments convencionals.

Caminar a un ritme de 8.5 km/h  suposa una despesa energètica suficient per poder classificar aquesta activitat d’intensitat moderada.

Malgrat les evidències i les propostes governamentals per promoure estils de vida físicament actius, poca gent realitza suficient activitat com per poder ser considerats actius i que puguin obtenir beneficis en termes de salut general. L’impacte de les intervencions en l’atenció primària per reduir la inactivitat sembla limitat; el consell sanitari per ser més actius només té efectes moderats i a curt termini, i encara no s’ha determinat una forma eficaç d’augmentar la pràctica d’activitat física i millorar els indicadors de salut associats a aquesta.

L’objectiu dels investigadors ha estat avaluar els beneficis per a la salut dels grups organitzats per caminar a l’aire lliure. Per això han efectuat una revisió sistemàtica i una meta-anàlisi de les intervencions grupals per caminar, examinant les diferències fisiològiques, psicològiques i el benestar abans i després de la intervenció.

Les fonts d’informació han estat set bases de dades electròniques, registres d’assaigs clínics, literatura grisa i llistes de referències en llengua anglesa fins a novembre de 2.013.

Els criteris per escollir els articles han estat estudis amb adults, grups de caminar a l’aire lliure i en els quals els resultats foren  directament atribuïbles a la intervenció de caminar.

Els autors han identificat 42 estudis que impliquen la participació de 1.843 individus. Hi ha proves que aquests grups per caminar  suposen amplis beneficis per a la salut. La metanàlisi va mostrar reduccions estadísticament significatives en la diferència de mitjanes de la pressió arterial sistòlica -3,72 mmHg (-5,28 a -2,17) i la pressió arterial diastòlica -3,14 mmHg (-4,15 a -2,13); freqüència cardíaca en repòs -2,88 bpm (-4,13 a -1,64);  el greix corporal -1,31% (-2,10 a -0,52), l’índex de massa corporal -0,71 kg / m2 (-1,19 a -0,23), el colesterol total -0,11 mmol / L (-0,22 a -0,01) i es van produir augments mitjans estadísticament significatius en el VO2 màx de 2,66 ml / kg / min (1,67-3,65), el SF-36 (variables físiques) amb una millora de puntuació de 6,02 (0,51-11,53) i una millora en el test marxa de 6 minuts de 79,6 m (53,37-105,84). L’anàlisi mitjançant mitjanes estandarditzades va mostrar una reducció en les puntuacions de depressió amb una mesura de l’efecte de -0,67 (-0,97 a -0,38). L’evidència ha estat menys clara per altres resultats com ara la glucosa en dejú, el test SF-36 (salut mental) i els lípids sèrics, com ara els lípids d’elevada densitat. En cap dels estudis es va informar d’efectes adversos destacables.

Resultat de les seves anàlisis, els autors conclouen que els grups de caminar a l’aire lliure són eficaços i segurs, tenen una bona adherència per part dels participants i suposen importants beneficis per a la salut. Aquests grups podrien ser una intervenció prometedora com un complement d’altres intervencions mèdiques  o com una activitat proactiva de promoció de la salut. proactiva.

Hanson S. Jones A.  Is there evidence that walking groups have health benefits? A systematic review and meta-analysis. Br J Sports Med.  doi:10.1136/bjsports-2014-094157

Si el voleu consultar el trobareu a: http://bjsm.bmj.com/content/early/2014/12/19/bjsports-2014-094157

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Història clínica

Un passeig per la història amb ulls de metge

Cinemèdic

De cinema, història i medicina

Activitat i salut

Promoció de la salut i medicina de l'activitat física

BLOGMALDITO RUNNING PUB

RUNNING PARA ADICTOS DESDE BARCELONA HACIA EL INFINITO

%d bloggers like this: