Don’t worry, be happy

0007471026Z-849x565Els trastorns mentals són un dels principals contribuents a la càrrega de malaltia en el món i la seva relació inversa amb l’activitat física és àmpliament acceptada. No obstant això, la investigació sobre l’associació entre l’activitat física i els resultats en termes de salut mental encara és limitada. La felicitat és un exemple d’una constructe positiu de la salut mental que pot ser promoguda per l’activitat física i que podria augmentar la resistència a les pertorbacions emocionals. L’objectiu d’aquest estudi ha estat analitzar un gran conjunt de dades, amb caràcter multicèntric, per avaluar l’associació de felicitat amb el volum d’activitat física i de manrea específica amb la intensitat i el tipus d’activitat.

Els autors han analitzat les dades de l’Eurobaròmetre 2002 de 15 països (n = 11.637). Una de les preguntes ha servit per avaluar la percepció subjectiva de la felicitat mitjançant una escala de sis punts (la valoració final ha estat dicotòmica: feliç / infeliç) i les dades referents a l’activitat física s’han recollit utilitzant la versió curta de l’IPAQ (les respostes s’han categoritzat en “caminar”, “moderada” i ” vigorosa”) i una qüestió referida al tipus d’activitat (segons fos domèstica, d’oci, en el transport o vocacional).

S’han utilitzat models de regressió logística per examinar l’associació entre la felicitat i el volum de l’activitat física, ajustant per sexe, edat, país, estat general de salut, estat civil, ocupació i educació. Les anàlisis segons la intensitat i el tipus d’activitat també s’han analitzat mitjançant regressió logística ajustat per aquestes covariables i el volum de l’activitat física.


Comparant amb les persones inactives, els autors han trobat una associació dosi-resposta positiva entre el volum d’activitat física i la felicitat (Molt actiu: OR = 1,52 [1,28-1,80]; força actiu: OR = 1,29 [1,11-1,49]; Insuficientment actius: OR = 1,20 [1,03-1,39]). Hi havia associacions positives febles entre la felicitat i caminar (OR = 1,02 [1,00-1,03]) i amb l’activitat física vigorosa (OR = 1,03 [01.01 a 01.05). No s’ha trobat associació entre l’activitat física d’intensitat moderada amb la felicitat (OR = 1,01 [0,99-1,03]). Pel que fa als tipus d’activitat, les associacions més consistents s’han trobat en la pràctica vocacional, en la categoria de “molta” activitat (OR = 1,42 [1,20-1,68]) i “alguna” activitat (OR = 1,33 [1,08-1,64]). La felicitat també s’ha associat amb l’activitat de lleure en la categoria de “molta” (OR = 1,15 [1.2 a 1.30]), però no s’han determinat associacions significatives en l’activitat física relacionada amb el transport.

Amb aquests resultats, els autors conclouen que un volum elevat d’activitat física s’associa amb majors nivells de felicitat. Tot i que la influència de la intensitat de l’activitat física ha estat mínima, l’associació amb la felicitat ha estat específica de determinats tipus d’activitat i aquesta ha estat més consistent per “molta” activitat domèstica i/o “alguna” activitat física professional. Els autors apunten futurs estudis per establir relacions de causalitat i que poden provocar canvis en la forma en la qual es promou l’activitat física per millorar la salut mental.

 

Referència: Richards J.  Jiang x.  Kelly p. Chau J. Bauman A. Ding D. Don’t worry, be happy: cross-sectional associations between physical activity and happiness in 15 European countries.BMC Public Health 2015, 15:53 doi:10.1186/s12889-015-1391-4

http://www.biomedcentral.com/1471-2458/15/53

Imatge: photl.com

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Història clínica

Un passeig per la història amb ulls de metge

Cinemèdic

De cinema, història i medicina

Activitat i salut

Promoció de la salut i medicina de l'activitat física

BLOGMALDITO RUNNING PUB

RUNNING PARA ADICTOS DESDE BARCELONA HACIA EL INFINITO

%d bloggers like this: