Cervicàlgia a la feina

0009416187Q-849x565Avui deixaré un estudi amb poca mostra i un disseny elemental, del qual poques conclussions reals poden extraure’s però és senzill i fàcilment reproduïble. A més, és curiós com han mesurat l’exposició mitjançant acceleròmetres.

Els autors parteixen de la premisa que estar assegut molt de temps s’ha considerat clàssicament un factor de risc a l’hora de patir mal de coll i d’espatlla. Mitjançant un disseny transversal, es va intentar determinar de manera objectiva, en quina mesura el temps que els treballadors de tipus industrial (treballadors de coll blau -blue collars-)  passen asseguts, s’associa amb dolor a la zona cervical i de les espatlles.

Els autors van mesurar  durant diversos dies de treball, el temps que passaven asseguts un grup d’homes (n = 118) i de dones (n = 84), tots ells treballadors industrials (n = 202),  utilitzant acceleròmetres triaxials (ActiGraph) col·locats a la cuixa i el tronc. Els treballadors es van classificar segons les hores que estaven asseguts, de mitjana al dia, en nivells d’exposició, baixa, moderada o alta, amb valors mitjans (Desviació estandard) entre els subjectes de 4,9 (1,0), 7,3 (0,5) i 9,6 (1,1) segons el número d’hores totals per dia. Els treballadors van qualificar la intensitat del dolor que havien patit a zona cervical i d’espatlles durant el mes anterior, utilitzant una escala numèrica (0-9) i es van dicotomitzar posteriorment en un grup d’intensitat baixa i un altre d’intensitat alta, segons les puntuacions obtingudes fossin de 0-4 i > 4, respectivament. L’anàlisi es va efectuar amb tècniques de regressió logística, ajustant per factors individuals, i es van utilitzar els factors relacionats amb les condicions de treball per investigar l’associació entre el temps mitjà durant el dia (al treball, d’oci i total) i la intensitat del dolor cervical i d’espatlles.

Tenint en compte la totalitat de temps, els treballadors que passaven més temps asseguts tenien major probabilitat (OR ajustada 2,97, IC 1.25 a 7.3) de tenir dolor d’elevada intensitat que aquells que ho feien de manera moderada, categoria que es va utilitzar de refrència. De la mateixa manera, els autors van trobar que estar poc temps assegut s’associava amb una reducció en la intensitat del dolor cervical i d’espatlles, però només en el cas dels homes (OR ajustada 0,26 IC 0,07-0,96). No es va trobar associació significativa entre el temps que passaven asseguts en el temps de lleure i la intensitat del dolor.

Els autors conclouen que aquests resultats els suggereixen una associació entre el temps que els individus passen asseguts, de manera global al llarg del dia i en concret durant el temps de treball, i la intensitat del dolor cervical i d’espatlles en els treballadors industrials (de coll blau). Els autors encoratgen a altres investigadors a que estudiïn l’associació que han identificat, sobre tot en estudis de tipus prospectius i amb poblacions de major tamany.

Hallman DM. Gupta N. Mathiassen SE. Holtermann A.between objectively measured sitting time and neck-shoulder pain among blue-collar workers.Int Arch Occup Environ Health. 2015 Feb 13.

Referència: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25677207

Imatge: Photl.com

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Història clínica

Un passeig per la història amb ulls de metge

Cinemèdic

De cinema, història i medicina

Activitat i salut

Promoció de la salut i medicina de l'activitat física

BLOGMALDITO RUNNING PUB

RUNNING PARA ADICTOS DESDE BARCELONA HACIA EL INFINITO

%d bloggers like this: