El cost del burnout en metges

Embed from Getty Images

Estudi canadenc que fa una aproximació als costos derivats del burnout en metges. Els sistemes de salut no són del tot comparables, però quan algú s’ha preguntat per aquest tema, és que alguna cosa passa.

Pels autors, l’interès de l’impacte del burnout en metges ha anat creixent a causa de la possible càrrega que això pot tenir sobre els sistemes d’atenció de salut. L’objectiu del seu estudi ha estat estimar el cost de l’esgotament professional atribuïble a jubilacions anticipades i reducció d’hores de pràctica dels metges en exercici.

Utilitzant un model de base econòmica, els autors han comparat els cosots relacionats tant per jubilacions anticipades com per reducció d’hores treballades d’aquells professionals que experimentaven síndrome de burnout, comparant-ho amb un escenari en el qual no experimentessin la síndrome. A partir de registres oficials van determinar el número de metges en exercici i gràcies a enquestes de salut en el col·lectiu professional dels metges es van estimar i ajustar el número de jubilacions i reduccions d’hores de feina previstes.

L’interés en el burnout pot atribuir-se en part a la cada cop major consciència que els metges estan exposats a factors del lloc de treball que els posa en risc d’elevat i continu estrès. Els exemples inclouen llargues hores de feina i sobrecàrrega de treball. Al seu torn, l’exposició a llarg termini a elevada tensió en el treball pot derivar en l’esgotament.

L’esgotament del metge s’associa amb baixa satisfacció en el treball, afectació de la salut mental i disminució de la qualitat d’atenció dels pacients. L’evidència més recent suggereix una relació negativa entre l’esgotament del metge i la productivitat (és a dir, augment de l’absentisme, amb la intenció de deixar la pràctica professional o canviar de feina. El bornout impacta tant el sistema de salut com al metge individualment.

Pels autors el cost total de burnout per a tots els metges que exerceixen al Canadà s’estima en  213.100.000 $ ( 185.200.000 $ a causa de la jubilació anticipada i $ 27.900.000 per la reducció d’hores de feina). Els metges de família van representar el 58,8% dels costos de burnout, seguits pels cirurgians amb un 24,6% i altres especialistes amb el 16,6%.

Amb aquestes dades, els autors conclouen que el cost del burnout associat a la jubilació anticipada i la reducció d’hores de pràctica és substancial, de la mateixa manera que una proporció significativa dels metges en exercici experimenten símptomes d’esgotament professional. Atés que els sistemes de salut lluiten amb l’escassetat de recursos humans i cada cop majors temps d’espera, aquests resultats mostren que aquesta càrrega econòmica es podria disminuir potencialment a través d’activitats de prevenció i promoció que abordessin el desgast professional entre els col·lectius mèdics.

Referència: Dewa CS, Jacobs P, Thanh NX, Loong D. An estimate of the cost of burnout on early retirement and reduction in clinical hours of practicing physicians in Canada. BMC Health Serv Res. 2014 Jun 13;14:254. doi: 10.1186/1472-6963-14-254.

Per trobar-lo: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4062768/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Història clínica

Un passeig per la història amb ulls de metge

Cinemèdic

De cinema, història i medicina

Activitat i salut

Promoció de la salut i medicina de l'activitat física

BLOGMALDITO RUNNING PUB

RUNNING PARA ADICTOS DESDE BARCELONA HACIA EL INFINITO

%d bloggers like this: