Benestar dels metges vs. qualitat assistencial

Estudi  que relaciona la prevenció i la promoció de la salut amb la qualitat assistencial. Soc dels que creu que la qualitat assistencial ha de ser un motor per les dues primeres, tant pel que té de conducta imitativa -els pacients tendeixen a adoptar aquelles conductes que veuen efectives en els professionals-  com la millora de resultats en salut i l’evitació d’errades, que es tradueix en un sistema més eficient i que estalvia costos indirectes en forma de proves i tractaments reiterats i repetits, com d’estalvi en demandes i reclamacions.

Dit això, els autors introdueixen el seu estudi afirmant que existeix un àmpli convenciment que el benestar a la feina dels metges pot afectar la qualitat de la seva atenció al pacient. No obstant, encara no hi ha una síntesi completa de l’evidència d’aquesta connexió. Amb aquesta visió, s’han proposat fer una revisió sistemàtica per estudiar l’efecte del benestar en el treball dels metges en la qualitat de l’atenció als seus pacients.

Els autors han realitzat recerques de forma sistemàtica a PubMed, Embase i PsychINFO durant el 2014. Dos autors han revisat de manera independent els estudis. Han considerat adients per introduir a la revisió els estudis empírics que exploren la relació entre el treball i el benestar dels metges  i la qualitat de l’atenció dels pacients. Les dades s’an classificat de forma sistemàtica en funció  del disseny de l’estudi, els participants, els mesuraments i els resultats obtinguts. La qualitat de l’estudi s’ha avaluat utilitzant un intrument d’avaluació de qualitat per l’ensenyament i la investigació mèdica (MERSQI).

Finalment la revisió ha inclós 18 estudis. La majoria dels estudis han emprat un disseny observacional i s’han considerat de qualitat mitjana. La majoria dels estudis han informat associacions positives de benestar en el treball amb la satisfacció del pacient, l’adherència d’aquest al tractament, i amb els aspectes interpersonals de l’atenció al pacient. Els estudis troben resultats contradictoris en la relació entre el benestar laboral i els aspectes tècnics de l’atenció al pacient. Un dels estudis no ha trobat  associació significativa entre el benestar laboral dels professionals i els resultats de salut dels pacients.

Els autors conclouen que hi ha pocs estudis que avaluin l’associació entre el benestar laboral dels metges i la millora de l’atenció assistencial en termes de salut. No obstant això, la investigació disponible actualment indica que el benestar a la feina dels metges pot contribuir a millorar la satisfacció dels pacients i els aspectes interpersonals de l’atenció a aquests. Aquests resultats poden ajudar a formalitzar les polítiques sobre el benestar dels metges i la qualitat de la seva atenció.

Scheepers RA, Boerebach BC, Arah OA, Heineman MJ, Lombarts KM. Systematic Review of the Impact of Physicians’ Occupational Well-Being on the Quality of Patient Care. Int J Behav Med. 2015 Mar 3.

Us he resumit l’abstract, però si el voleu tenir: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25733349

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Història clínica

Un passeig per la història amb ulls de metge

Cinemèdic

De cinema, història i medicina

Activitat i salut

Promoció de la salut i medicina de l'activitat física

BLOGMALDITO RUNNING PUB

RUNNING PARA ADICTOS DESDE BARCELONA HACIA EL INFINITO

%d bloggers like this: