Sobre-diagnòstic en medicina del treball

Embed from Getty Images

L’estudi que incorporo convida a la reflexió. Estem sobre-diagnosticant els treballadors i això fa que els apliquem unes restriccions que en molts casos poden ser innecesàries? Podem dir que alguns treballadors son “no aptes” a partir de proves complementàries quan es troben assimptomàtics i treballan de forma regular i productiva? El debat és interessant i atractiu doncs, en molts casos…no estem fent indicacions dificils i fins i tot en alguns casos impossibles de dur a terme en treballadors als que considerem especialment sensibles? No conec exactament com funciona el sistema italià, on s’ha gestat l’estudi, però el que proposen és en certa mesura aplicable al nostre medi.

“En l’àmbit de la medicina clínica, ja fa alguns anys que s’ha parat atenció i s’ha generat preocupació a causa del fenomen de sobre-diagnòstic. El sobre-diagnòstic és el diagnòstic d’una “malaltia” que mai no ha causat símptomes ni tampoc no ha provocat la mort durant la vida d’un pacient. És un efecte secundari de les proves de cribatge en fases inicials de les malalties que poden convertir a la gent en pacients de manera innecessària i pot provocar que es prescriguin tractaments que no faran cap bé i que fins i tot poden arribar a ser perniciosos. Aquest sobre-diagnòstic té lloc quan una malaltia es diagnostica correctament, però el seu diagnòstic és irrellevant. Un diagnòstic correcte pot ser irrellevant en aquells casos en que no hi ha disponible tractament per la malaltia, no és necessari tractar-la o bé el tractament no és desitjat.

Hi ha quatre situacions que poden generar sobre-diagnòstic:

  • screening en subjectes asimptomàtics
  • elevada sensibilitat de les proves de diagnòstic utilitzades
  • sobre-diagnòstic incidental
  • ampliació dels criteris per diagnosticar malalties

La coneguda “medicina defensiva” pot jugar un paper en aquests casos i és per això que es planteja la qüestió de si, fins i tot en el context de la Medicina del Treball, el  sobre-diagnòstic és possible. En relació amb el doble sistema d’avaluació diagnòstica peculiar de Medicina del Treball, la clínica i la causalitat, es factible que es produeixi un fenomen dual: el de sobre-diagnòstic pròpiament dit i el que es podria definir com “sobre-atribució”, que faria referència a l’avaluació o valoració d’una relació causal amb el treball.

Alguns exemples de “malalties” laborals o professionals que poden representar casos de sobre-diagnòstic, amb les possibles conseqüències que se’n deriven d’un tractament excessiu, en forma de limitacions innecessàries i socialment punitives per l’aptitud per a la feina, podrien ser: presència de plaques pleurals, alteracions dels discos intervertebrals, malaltia de les “petites vies respiratòries”, alteracions auditives subclíniques.

A Itàlia, l’Asseguradora Nacional en el cas de malalties professionals (INAIL) reconeix regularment menys del 50% de les malalties notificades; això podria suggerir sobre-diagnòstic i possiblement “sobre-atribució” en els informes.

Als metges que han d’efectuar el diagnòstic de les malalties professionals se’ls sol·licita, òbviament, que efectuïn una acurada i actualitzada investigació de la simptomatologia i la història clínica dels pacients. Aplicat al camp de les  malalties professionals, cal utilitzar criteris lògics i racionals abans que tècniques diagnòstiques acurades i sofisticades si es tenen en compte les implicacions que un diagnòstic pot tenir per al treballador.”

Referència: Berral A, Pira E, Romano C. Overdiagnosis and defensive medicine in occupational medicine. G Ital Med Lav Ergon. 2014 Oct-Dec;36(4):321-31.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Història clínica

Un passeig per la història amb ulls de metge

Cinemèdic

De cinema, història i medicina

Activitat i salut

Promoció de la salut i medicina de l'activitat física

BLOGMALDITO RUNNING PUB

RUNNING PARA ADICTOS DESDE BARCELONA HACIA EL INFINITO

%d bloggers like this: