Presentisme en metges de familia

Embed from Getty Images

En aquest estudi els autors comencen indicant que hi ha evidència que els metges són més propensos a exhibir presentisme* (al peu la definició de presentisme segons el Termcat) per malaltia que altres grups de professionals de la salut o que d’altres grups laborals amb elevats ingressos i que tanmateix són els menys propensos a agafar llicències per malaltia (periodes d’incapacitat temporal).

El seu estudi té com a objectiu examinar la relació entre l’estil de vida, la salut laboral i els factors relacionats amb la feina amb el presentisme entre metges generals. Per això els autors van efectuar un estudi transversal entre els metges de família durant l’any 2011. (Nota: El seu àmbit són els metges a Austràlia. Potser en aquest aspecte no ens podem comparar, -no he pogut accedir a l’article definitiu- però els resultats finals són entenibles i assimilables al nostre entorn).

Els autors indiquen que van utilitzar tècniques de regressió logística per determinar els valors crus i les odds ràtios ajustades entre l’estil de vida, la salut laboral dels metges i els factors relacionats amb el treball amb el presentisme.

Un cop ajustat per edat i gènere, exercir d’un a tres cops a la setmana (OR (Odds ratio) = 4,88), no tenir un bon equilibri entre la vida laboral i la personal (OR = 4.2), insomni relacionat amb problemes a la feina (OR = 2,55), una angoixa psicològica moderada ( OR = 3,94) i una salut definida com dolenta o regular (OR = 6,22) es van associar significativament amb el presentisme.

També es van associar amb presentisme el burnout elevat, la satisfacció laboral disminuida i les condicions de treball provocades per les exigències físiques d’aquest també es van associar amb el presentisme.

En conclusió, pels autors el presentisme entre els metges es pot abordar mitjançant l’aplicació d’intervencions relacionades amb l’activitat física, la reducció de l’estrès, la higiene del son i millorant l’equilibri entre la vida laboral i personal (conciliant aquestes dues condicions) i també actuant sobre les exigències físiques del treball.

 

Referència: Pit S, Hansen V.The relationship between lifestyle-, occupational health and work-related factors with presenteeism amongst general practitioners. Environ Occup Health. 2015 Feb 18:0. [Epub ahead of print]
Abstract: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25692305
* Es coneix amb la forma presentisme laboral la presència d’un treballador en el seu lloc de treball, en hores de feina o fora de l’horari laboral, sense repercussió positiva en la productivitat.
Aquest terme, normalitzat recentment pel Consell Supervisor, ha adquirit darrerament una certa popularitat, ja que, segons els experts, la situació actual de crisi econòmica i l’enduriment de les condicions laborals fomenten aquest fenomen entre els treballadors. Quan la possibilitat de perdre la feina és una amenaça real, la por del treballador de trobar-se al carrer el pot empènyer a allargar la jornada laboral més enllà del que li correspon i, en general, a ser a la feina quan tindria dret a no ser-hi (per exemple, en situació de malaltia).

El terme presentisme laboral, però, porta també implícit un matís important: la idea negativa d’improductivitat. No significa només, doncs, ser a la feina més temps del que toca, sinó també ser-hi estrictament el temps que toca, o més del que toca, però sense produir.

http://www.termcat.cat/ca/Comentaris_Terminologics/Finestra_Neologica/208/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Història clínica

Un passeig per la història amb ulls de metge

Cinemèdic

De cinema, història i medicina

Activitat i salut

Promoció de la salut i medicina de l'activitat física

BLOGMALDITO RUNNING PUB

RUNNING PARA ADICTOS DESDE BARCELONA HACIA EL INFINITO

%d bloggers like this: