Promoció de la salut cardiovascular en personal sanitari femení

Embed from Getty Images

Aquest és un estudi calent, acabat de sortir del forn. De fet, només tinc l’abstract, però té la particularitat que està fet en un àmbit hospitalari i és de promoció de la salut. Encara no se quines professionals han estat incloses (metgesses, infermeres, peronal auxiliar o altres), però a les conclusions els autors ja parlen de la importància d’actuar sobre el col·lectiu sanitari en matèria de promoció, una de les tasques que esdevé més complicada “a priori”. També deixen entreveure els autors la baixa participació en els programes, un altre del problemes de la promoció: aconseguir dissenys atractius que facilitin l’adherència i finalment es tradueixi en millores en salut.

El gran problema de l’estudi és la poca mostra amb la que treballa, i que dificulta obtenir resultats significatius. Augmentar el tamany (si no calcular-lo prèviament) és necessari en aquests casos.

L’argumentari dels autors és que reduir el risc cardiovascular en el col·lectiu de treballadores sanitàries promou l’autocura i facilita una cultura promotora de la salut. Amb aquesta finalitat es va examinar l’efecte que exercien les comunicacions motivacionals individualitzades sobre el risc cardiovascular i la participació a un programa de promoció de la salut en un àmbit hospitalari, utilitzant per a això els recursos propis dels serveis de rehabilitació cardíaca.

El col·lectiu de dones, de 40 a 65 anys, totes elles identificades amb un risc cardiovascular augmentat i en fase de propensió al canvi van ser assignades aleatòriament al consell motivacional setmanal o al grup control. A totes les participants se’ls va oferir la possibilitat de participar en classes (pes/dieta, estrès, exercici i cessament tabàquic) i accés al gimnàs. Es van registrar mesures físiques i de percepció de salut de manera prèvia a l’inici del programa i en finalitzar el mateix, després del programa de 6 mesos, per mesurar els canvis que s’haguessin produït. Es va efectuar control de pes, estrès i activitat física fins a 1 any després de finalitzat el programa.

El pes va ser la major preocupació (42%) de les participants (n = 57). En comparació del grup control, el grup d’intervenció va presentar major pèrdua de pes (7,2 *vs 3,8 lliures), reducció de l’estrès (6,5 *vs 4,7 en l’escala d’estrès de Cohen) i en el nombre de dies d’exercici a la setmana (1,4 enfront d’1,2). Aquestes diferències no van ser estadísticament significatives en aquesta petita mostra, però tots els canvis van mostrar una tendència favorable, mostrant la bondat de la intervenció. La participació al programa va ser baixa, igual que la participació en el seguiment que es va efectuar al termini de l’any.

Els autors conclouen que els resultats són consistents i positius i que han de ser considerats prometedors però que només mostren tendències a causa de la petita grandària de la mostra. Estudis futurs haurien de centrar-se a aconseguir major acceptació per part dels empleats, per assegurar la persistència cap a metes de salut. Els resultats de l’estudi van ajudar al desenvolupament d’un programa de motivació integral del benestar dels treballadors basat en un recurs Web amb l’objectiu de promoure la participació al centre. L’atenció als riscos per a la salut dels treballadors sanitaris segueix sent un àrea important d’estudi.

Referència: Low V, Gebhart B, Reich C. Effects of a Worksite Program to Improve the Cardiovascular Health of Female Health Care Workers. J Cardiopulm Rehabil Prev. 2015 Apr 6.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Història clínica

Un passeig per la història amb ulls de metge

Cinemèdic

De cinema, història i medicina

Activitat i salut

Promoció de la salut i medicina de l'activitat física

BLOGMALDITO RUNNING PUB

RUNNING PARA ADICTOS DESDE BARCELONA HACIA EL INFINITO

%d bloggers like this: