Estrès mèdic i guàrdies

Embed from Getty Images

Clàssicament les guàrdies s’han considerat un dels aspectes més estressants de treball dels metges. Aquest tipus de treball “a demanda” s’ha associat, per exemple, amb major número d’errors mèdics, de lesions per accidents  i menor benestar o qualitat de vida. Per tant, ja que sembla que no és possible eliminar les guàrdies, si que es fa necessari adoptar mesures per reduir les conseqüències negatives que d’aquest tipus de treball sembla que se’n deriven.

Amb aquesta premisa, els autors finesos s’han decidit a estudiar si treballar fent guàrdies pot ser un predictor de trastorns psicològics, influenciar la satisfacció laboral o la capacitat de treball en un estudi de quatre anys de seguiment, i en el qual avaluen  si els problemes de son o la interferència de treball amb la vida família actuen com a mecanismes reguladors d’aquestes associacions.

L’estudi l’han dut a terme mitjançant qüestionaris administrats els anys 2006 i 2010 entre el col·lectiu mèdic a Finlàndia. Les anàlisis de mediació es van realitzar utilitzant els mètodes suggerits per Predicador i Hayes amb objecte d’examinar els efectes directes i indirectes amb múltiples mediadors.

Finalment es van incloure a l’estudi 1.541 enquestats (60% dones) dels quals el 52% efectuaven tasques de guàrdia. Els problemes per dormir i l’alteració de la vida famiilar s’ha vist que actua com un mecanisme de l’associació de l’existència de fer les guàrdies amb elevada angoixa, baixa satisfacció laboral i baixa capacitat de treball. El treball amb guàrdies s’ha associat associat amb nivells més elevats de problemes de son i d’interferència en la vida familiar, i el nombre total d’hores de guàrdia s’associa amb nivells més alts d’alteració de la relació familiar, però no amb l’alteració de la conducta del son.

Segons els seus resultats, els autors creuen que una forma d’atenuar les problemàtiques negatives associades als treballs amb torns de guàrdia és fer que sigui més fàcil per als metges que se’ls pugui facilitar la conciliació de la vida laboral i familiar i desenvolupar acords de treball per promoure un millor periode de descans que incorpori periodes de temps de son protegida.

Referència: Heponiemi T, Puttonen S, Elovainio M.On-call work and physicians’ well-being: testing the potential mediators. Occup Med (Lond). 2014 Jul;64(5):352-7. doi: 10.1093/occmed/kqu036. Epub 2014 Mar 22.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Història clínica

Un passeig per la història amb ulls de metge

Cinemèdic

De cinema, història i medicina

Activitat i salut

Promoció de la salut i medicina de l'activitat física

BLOGMALDITO RUNNING PUB

RUNNING PARA ADICTOS DESDE BARCELONA HACIA EL INFINITO

%d bloggers like this: