Extrasistolia ventricular

img046Aquesta és la prova d’esforç d’un jove de 26 a. practicant d’esport d’elevada intensitat 3 dies a la setmana que consulta per sensació de palpitacions que han anat en augment. No tenia antecedents personals ni familiars d’interès i l’exploració física era estrictament normal. L’ECG de base no va mostrar alteracions valorables, amb un Q-Tc al límit de la normalitat i un patró r-r’ a aVr-V1-V2 susceptible d’etiquetar-se com un blocatge incomplet de branca D.

img047

A l’inici de la prova comença a fer extrasístoles ventriculars monomòrfiques que s’incrementen progressivament amb la càrrega de treball i arribant a més del 3% dels batecs amb una càrrega de 6 MET. Tot i la bona tolerància de l’individu, decideixo aturar la prova per completar estudi cardiològic.

I amb l’objectiu d’esbrinar que diu la literatura i fer un repàs sobre l’augment de les extrasístoles durant una prova d’esforç,  tot el que he pogut trobar són un parell de publicacions en les quals s’indica que cal descartar una cardiopatia estructural i que, en atletes sans, sense evidenciar cap cardiopatia, les extrasístoles no han de contraindicar la pràctica esportiva.  Si voleu mirar el resum dels estudis, seguiu llegint.

 “Es relativament habitual pels cardiòlegs veure individus amb extrasistolia ventricular prematura freqüent. Poden aparèixer en pacients sense cap malaltia cardiovascular manifesta, i en aquests casos la seva patogènesi podria considerar-se idiopàtica. No obstant, encara que gairebé sempre es troben asimptomàtics, els pacients amb EV poden experimentar símptomes desagradables i en molts casos la seva presència indica major susceptibilitat a patir arítmies més importants, especialment quan hi ha malaltia cardíaca subjacent.

En alguns casos, les EVP poden ser la primera manifestació d’una malaltia cardíaca estructural subjacent. Per aquesta raó, en tots els pacients amb EVP, cal realitzar una història clínica detallada que inclogui un ECG de 12 derivacions i radiografia de tòrax. La indicació d’un registre Holter, una prova d’esforç o un ecocardiograma, dependrà de si les EVP persisteixen després de l’avaluació inicial amb sospita de cardiopatia estructural o bé del desenvolupament de formes més complexes d’arítmies ventriculars.

Durant molt de temps s’ha acceptat que la presència d’EVP en absència de cardiopatia estructural implica un pronòstic benigne i un curs favorable, tot i que es presentin amb freqüència. Per aquest motiu, i a causa del potencial proarítmic dels fàrmacs anti-arítmics, el metge no ha de tractar les EVP en aquest entorn clínic, excepte quan són responsables de la gran part dels símptomes que presenta el pacient.

No obstant això, en determinats casos d’EVP molt freqüents es pot produir dilatació i disfunció ventricular, sent aquesta última una indicació de tractament mitjançant ablació o fàrmacs anti-arítmics, fins i tot en absència de símptomes. Amb tot, la importància clínica d’EVP freqüents en pacients sense disfunció ventricular esquerre encara no està clar.

En el context de la cardiopatia isquèmica, l’EV és menys benigne. De fet, en els pacients que han patit un infart de miocardi, la presència d’ EVP s’ha associat amb un augment de fins a 3 vegades el risc de mort sobtada.

Hi ha resultats contradictoris pel que fa al significat de les EVP en les proves d’esforç. Estudis previs van demostrar que la presència d’EVP freqüents durant la recuperació de la prova d’esforç són millor predictor del risc de mort sobtada que la presència aïllada d’EVP assolits durant l’esforç.”

Perez-Silva A. Merino JL. Frequent ventricular extrasystoles: significance, prognosis and treatment. Article from the E-Journal of the ESC Council for Cardiology Practice. Jan 2011.
Disponible a: http://www.escardio.org/Guidelines-&-Education/Journals-and-publications/ESC-journals-family/E-journal-of-Cardiology-Practice/Volume-9/Frequent-ventricular-extrasystoles-significance-prognosis-and-treatment

“Basat en dades de registres Holter de 24 hores, s’han separat els atletes participants en tres grups. El primer grup està format per 71 atletes amb extrasistolia ventricular prematura (EVP), avaluat tant amb freqüència com amb complexitat (>2,000 EVP i >1 ràfega de TVNS / 24 h). El segón grup està format per 153 atletes amb arítmies menys freqüents (100-2000 EVP sense TVNS / 24 h) i el tercer grup consta de 131 atletes amb

Les alteracions cardiovasculars van ser significativament més comuns en els individus del Grup A (21/71, 30%) que en els del Grup B (5/153, 3%) i Grup C (0/131, 0%; p <0,001). Els atletes del Grup A, amb o sense alteracions cardiovasculars, no diferien pel que fa a les EVP, bigeminismes i taquicàrdies ventriculars (TV). Els atletes amb alteracions cardíaques van mostrar 8411 +/- 11.000 EV, 60 +/- 108 bigeminismes i 6,2 +/- 6.1 ràfegues de TV en el registre Holter de 24 h, mentres que els que no tenien anomalies van enregistrar 11217 +/- 9000 pel que fa a EV, 80 +/- 184 bigeminismes i 11 +/- 35 TV (p < 0,05).

 Pel que fa a l’ús de proves complementàries, l’ECG de 12 derivacions no va mostrar evidència de Sd. de Brugada ni de Sd. de QT en cap atleta, tot i que la inversió de l’ona T en les derivacions precordials V1-V3 va fer sospitar una displassia aritmogènica de ventricle dret (DAVD) en quatre atletes, diagnosticats en última instància per ressonància magnètica o biòpsia miocàrdica. L’ecocardiografia va identificar prolapse de la vàlvula mitral en 11 atletes i miocardiopatia dilatada en altres 4. Dels 42 atletes que es van sotmetre a ressonància magnètica, es van detectar anomalies cardiovasculars en 12, incloent sis amb DAVD. A 10 atletes se’ls va practicar biòpsia del miocardi, i es van diagnosticar malalties cardiovasculars de base en 8 casos (miocarditis en 4 i MAVD en 4).

La majoria dels atletes no van mostrar EVP o TV durant ni immediatament després de la prova d’esforç, incloent 45 atletes en el grup A (65%), 110 en el grup B (72%), i 122 en el grup C (93%). Cap atleta va experimentar simptomatologia cardíaca (o alteració de la consciència) durant la prova d’esforç.

No hi va haver casos de morts sobtades d’origen cardíac en els atletes que presentaven EV freqüents i complexes de TV sense anomalies cardíaques subjacents, el que suggereix que aquests atletes no requereixen restricció d’atletisme competitiu.

Les conclusions de l’estudi van ser que en una població atlètica ben entrenada, amb extrasistolia ventricular i episodis de taquicàrdia ventricular enregistrades amb Holter de 24 hores, només prop d’una tercera part presentaven anomalies cardiovasculars estructurals de base que podrien ser responsables de les alteracions detectades (Individus del grup A). Per tant, les arítmies van ser particularment comuns en absència de malaltia subjacent i compatibles amb una supervivència sense símptomes ni esdeveniments cardiovasculars fins al final d’un període de seguiment de vuit anys. Aquests resultats posen en valor l’opinió de que les taquiarítmies ventriculars en atletes sotmesos a intensos esforços físics durant l’entrenament i la competició no solen desenvolupar patologies desfavorables i que, en atletes sense anomalies cardiovasculars, la seva aparició podria representar una expressió inicialment no apreciada de la “sindrome del cor de l’atleta”, possiblement insuficient “per se” per dictaminar la retirada definitiva dels esports competitius”.

Alessandro Biffi, Antonio Pelliccia, Luisa Verdile, Fredrick Fernando, Antonio Spataro, Stefano Caselli, Massimo Santini, Barry J. Maron. Long-term clinical significance of frequent and complex ventricular tachyarrhythmias in trained athletes.J Am Coll Cardiol. 2002 Aug 7;40(3):446-52.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Història clínica

Un passeig per la història amb ulls de metge

Cinemèdic

De cinema, història i medicina

Activitat i salut

Promoció de la salut i medicina de l'activitat física

BLOGMALDITO RUNNING PUB

RUNNING PARA ADICTOS DESDE BARCELONA HACIA EL INFINITO

%d bloggers like this: