Infermeria del treball

575881_120924Hores d’ara encara el paper de la infermeria del treball no està suficientment definit. Personalment aposto per uns professionals proactius i sempre he manifestat que la promoció de la salut és un dels caps en el quals tenen una oportunitat de lluir.

Aquest estudi japonés reafirma les meves tesis i, encara que en un altre entorn cultural i laboral, on els puristes poden defensar que estem introduint un biaix i que les experiencies no son comparables i menys encara extrapolables, aqui estan els resultats. Cert és que la taxa de resposta és molt, molt baixa…Al final trobareu la referència per si voleu saber-ne més. De res, infermers/es del treball ¡¡¡.

El propòsit de l’estudi ha estat determinar l’associació entre la presència d’infermeres de salut laboral i activitats de promoció de la salut, en funció del nombre d’empleats, i les polítiques de promoció de la salut de les empreses.

Amb aquest propòsit van investigar 3.266 empreses amb almenys 50 empleats que cotitzaven a la Borsa de Valors de Tòquio. Es van enviar qüestionaris per correu als encarregats de la gestió de la salut o de les activitats de promoció de la salut en els propis llocs de treball.

Van efectuar una anàlisi de regressió logística amb cada tipus d’activitat de promoció de la salut (nutrició, exercici, son, salut mental, cesament tabàquic, reducció del consum d’alcohol i salut oral) com a variables dependents, i la presència d’una infermera del treball com a variable independent. Els resultats es van ajustar pel tipus d’indústria, el nombre total d’empleats de l’empresa, la presència de les polítiques de promoció de la salut de l’empresa i la presència d’un metge del treball.

Es van rebre respostes de 415 empreses (taxa de resposta: 12,7%). Infermeres de salut laboral estaven presents en 172 empreses (41,4%). Les activitats de promoció de la salut efectuades, (en ordre de freqüència) van ser de salut mental (295 empreses, el 71,1%), per deixar de fumar (133, 32,0%,), sobre l’exercici (99, 23,9%), nutrició (75, 18,1%), la salut oral (49 , 11,8%), sobre el son (39, 9,4%), i la reducció del consum d’alcohol (26, 6,3%).

Utilitzant els llocs de treball sense infermera de salut laboral com a referència, es van calcular els odds ràtios de cada activitat de promoció de la salut d’un lloc de treball amb un o més infermeres de salut ocupacional. Els odds ràtios van ser positius i significatius en els casos de salut mental (2,43, 95% interval de confiança: 1,32-4,48), per deixar de fumar (3,70, 2,14-6,38), exercici (4,98, 2,65-9,35), nutrició (8,34, 3,86-18,03), la salut oral ( 4,25, 1,87-9,62), i en la reducció  del consum d’alcohol (8,96, 2,24-35,92).

En l’anàlisi estratificat utilitzant el nombre d’empleats del lloc de treball, dicotoitzant entre empreses amb 499 o menys respecte les de  500 o més, també es van trobar odds ràtios més elevades i significatives d’abandonament de l’hàbit de fumar, l’exercici i les activitats de nutrició en els llocs de treball de tots dos grups. No obstant això, els odds ratios van ser significatius per a la salut mental i les activitats de salut oral només als llocs de treball amb 499 empleats o menys.

En els llocs de treball de les empreses cotitzades de tot Japó, aquells que disposen d’una infermera del treball es duen a terme més activitats de promoció de la salut, com ara nutrició, exercici, salut mental, cesació tabàquica, reducció del consum d’alcohol i la salut oral que els que no, fins i tot després d’ajustar pel tamany de la companyia i la presència de polítiques de promoció de la salut.

Aquest resultat suggereix que disposar d’una infermera de salut laboral als llocs de treball està associat a la realització de major número d’activitats de promoció de la salut.


Kanamori S, Kai Y, Kawamata K, Kusumoto M, Takamiya T, Ohya Y, Odagiri Y, Fukushima N, Inoue S. association between the presence of occupational health nurses at Japanese worksites and health promotion activities. Sangyo Eiseigaku Zasshi. 2015 Aug 12. [Epub ahead of print]

Imatge:www.smhstar.org

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Història clínica

Un passeig per la història amb ulls de metge

Cinemèdic

De cinema, història i medicina

Activitat i salut

Promoció de la salut i medicina de l'activitat física

BLOGMALDITO RUNNING PUB

RUNNING PARA ADICTOS DESDE BARCELONA HACIA EL INFINITO

%d bloggers like this: