Asseguts a la feina, …intervencions efectives?

El-trabajo-sedentario-perjudica-a-los-enfermos-de-fibromialgia_image_380Sembla que no hi ha discussió sobre la importància de l’activitat física com un element que facilitat la disminució de múltiples malalties cròniques. També cada cop més, els llocs de treball, de manera molt particular en els grups de major edat, tendeixen a ser sedentaris i requerir moltes estones d’estar asseguts. L’augment de la tecnologia i dels requeriments laborals estan aconseguint que els treballadors ja no s’aixequin del seu lloc de treball ni tan sols per comunicar-se amb els seus companys. Però,… son efectives les intervencions per reduir el temps que passem asseguts a la feina?

Aquesta és la pregunta que uns investigadors indis han mirat de respondre utilitzant la metodologia de revisió sistemàtica proposada per Cochrane.

Fruit de la revisió efectuada, han trobat diferents estratègies amb l’objectiu comú de disminuir aquests temps que passem asseguts.

Així, els llocs de treball que pel seu disseny permeten estar asseguts i aixecar-se aconsegueixen disminuir el temps que estem asseguts unes dues hores de cada vuit que en treballem, però l’evidència que proporcionen els estudis valorats és de baixa qualitat.

En el cas de les notes motivadores o recordatoris amb programaris als ordinadors els resultats van ser discordants, però en un cas es va aconseguir una reducció de 55 minuts en el temps d’estar asseguts.

Les estratègies per facilitar les caminades, amb iniciatives que incentivin -per exemple- els desplaçaments durant els breus períodes de descans, no han mostrat un descens significatiu del temps que passem asseguts.

Finalment, la informació i el consell efectuats per un metge ocupacional va aconseguir disminuir el temps asseguts en 28 minuts i una altra intervenció amb mindfulness no va tenir cap efecte sobre aquest temps que passem asseguts.

Sembla que tot i l’abundant literatura existent, l’evidència sobre els llocs de treball adaptables, amb o sense informació addicional, és encara de molt baixa qualitat, hi no hi ha suficients estudis sobre les altres intervencions, com ara incentivar a caminar i moure’s, els missatges motivadors i els recordatoris als ordinadors, el consell sanitari o l’entrenament en tècniques de mindfulness.

Els autors conclouen que es necessita recerca de major qualitat per acreditar l’efectivitat d’aquestes intervencions o cercar-ne de noves. Son conscients de que hi ha forces iniciatives en marxa en aquest sentit i que potser els resultats en un futur immediat poden canviar els resultats de la seva revisió.

L’estudi original el trobareu a la referència: Shrestha N, Bhaumik S. Are interventions to reduce sitting at workplace effective?. J Family Med Prim Care. 2015;4:331-2.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Història clínica

Un passeig per la història amb ulls de metge

Cinemèdic

De cinema, història i medicina

Activitat i salut

Promoció de la salut i medicina de l'activitat física

BLOGMALDITO RUNNING PUB

RUNNING PARA ADICTOS DESDE BARCELONA HACIA EL INFINITO

%d bloggers like this: