Avaluació pre-competició: Declaració de la EFSMA

Embed from Getty Images

Ahir vaig penjar una entrada sobre l’estudi dels italians i les troballes que havien fet realitzant estudi ECG a tots els esportistes avaluats. El president de la seva federació deia que això era exclusiu seu. Potser s’hauria de passar per la web de la Societat Catalana de Medicina de l’Esport, entre d’altres.

L’EFSMA (European Federation Sports Medicine Association) va fer una declaració publicada encara no fa tres mesos on recomana que fer en el cas dels reconeixments medics previs a l’inici de l’activitat física o esportiva.

L’objectiu d’aquest tipus de reconeixment ha de ser “protegir la salut dels atletes”, definició que aplica tant a nens com adolescents, esport de lleure o d’alta competició.

L’ECG és un instrument que pot detectar malalties greus i potencialment tractables, com ara cardiomiopaties o malalties dals canals iònics, el que ofereix la possibilitat de prevenir events cardíacs aguts i, fins i tot, morts sobtades.La història clínica contemplarà els antecedents familiars, emfatitzant la presència de malaltia coronària prematura i la història personal d’activitat esportiva. S’interrogarà expressament sobre simptomes relacionats amb l’esforç com ara dispnea, dolro toràcic, mareig, síncope o palpitacions.

L’examen físic haurà de buscar sempre signes i simptomes de la síndrome de Marfan (especialment en practicants de basket) i una acurada inspecció toràcica. L’auscultació cardíaca es farà en decúbit i amb el pacient dempeus per facilitar la detecció d’un buff sistòlic per patologia mitral. Es determinarà la pressió arterial amb el pacient assegut i es localitzaran els polsos perifèrics carotidfis femotrals i radials. Serà preceptiva l’auscultació respiratòria i la palpació abdominal i sempre caldrà comprovar la presència d’adenopaties i possibles tumoracions testiculars en joves.

La història i l’examen físic sempre es complementarà amb un estudi ECG en repós per augmentar el rendiment de l’estudi.

Una  de les controversies és que fer amb l’ECG  de nens els adolescents, dels 8 als 18 a. No és habitual fer-los ECG a aquestes edats, però el risc de mort sobtada per mutacions genetiques existeix i en molts casos, una mort sobtada és l’inici d’un estudi  que permetrà acabar dignosticant una d’aquestes malalties. En general, els metges europeus recomanem un estudi ECG en repós, al menys un cop, en els esportistes joves i que aquest sigui obligatori en activitats d’elevada intensitat o en esportistes en competició.

En resum, quines son les recomanacions?

  • Història clínica i examen de salut estandarditzat, serons un model proposat per EFSMA, pendent de protocolitzar
  • ECG en repós de 12 derivacions
Referència: Löllgen H, Börjesson M, Cummiskey J, Bachl N, Debruyne A. The Pre-Participation Examination in Sports: EFSMA Statement on ECG for Pre-Participation Examination. Dtsch Z Sportmed. 2015; 66: 151-155.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Història clínica

Un passeig per la història amb ulls de metge

Cinemèdic

De cinema, història i medicina

Activitat i salut

Promoció de la salut i medicina de l'activitat física

BLOGMALDITO RUNNING PUB

RUNNING PARA ADICTOS DESDE BARCELONA HACIA EL INFINITO

%d bloggers like this: