Activitat física i qualitat de l’esperma

Embed from Getty Images
En aquest estudi elaborat per gent de Massachussets, Rochester, Copenhague i Múrcia, els autors comenten que la qualitat del semen està disminuint progressivament aquestes darreres dècades sense tenir clares quines són les raons d’aquest fenomen.  Pel seu parer, una vida sedentària pot ser un factor contribuent de manera que han decidit estudiar la relació entre activitat física, consum de televisió i paràmetres habituals de composició de l’esperma en població jove i sana.
Per dur-lo a terme han estudiat 182 joves de 18 a 22 anys als quals els han sol·licitat, mitjançant un qüestionari, quina ha estat la seva la seva activitat física i quantes hores han passat davant el televisor els darrers tres mesos. la qualitat del semen ha estat valorada tenint en compte concentració, mobilitat, morfologia i recompte total.
En els seus resultats han evidenciat una relació directe entre la concentració espermàtica i el recompte espermàtic total amb l’activitat física, un cop efectuat un ajustament multi-variat. Els individus amb major número d’hores d’activitat física moderada o vigorosa (més de 15 hores a la setmana) tenen una concentració un 73% major que la d’aquells que manifesten menor activitat (menys de 5 hores a las setmana).
Per contra, el consum de televisió presenta una associació inversa tant amb el recompte espermàtic com amb la concentració, també un cop efectuats els ajustaments multi-variats. Aquells amb un consum televisiu superior a les 20 hores/setmana tenien una concentració espermàtica un 44% inferior que aquells que no miraven el televisor.

No obstant, els autors de l’estudi també indiquen que ni el nivell d’activitat física ni la conducta sedentària mirant televisió s’associï significativament amb la mobilitat o la morfologia de l’esperma.
Amb aquests resultats els autors conclouen que en la seva població d’adults sans, existeix una associació significativa entre el major temps dedicat a efectuar activitat física moderada o vigorosa i el menor temps dedicat a veure televisió amb un recompte total d’esperma i la concentració total d’aquest.
Els autors creuen que els seus resultats són consistents i tenen plausibilitat biològica. Argumenten que l’activitat física pot tenir impacte sobre la funció reproductora per la seva capacitat de regular el balanç energètic i afectar l’índex de massa corporal, segons ells, els desordres energètics, ja sigui per excés o per defecte es caracteritzen entre d’altres per una gran varietat d’alteracions reproductives, incloent entre aquestes les alteracions de l’espermatogènesi en homes.
També proposen que l’activitat física, sense arribar a límits extenuants, s’ha associat amb un augment en l’expressió  d’enzims antioxidants; per contra, la  inactivitat s’ha trobat associada amb un augment dels nivells d’estrés oxidatiu. en aquestes condicions, la pràctica regular d’activitat física podria prevenir la generació de reaccions oxidatives i protegir les cèl·lules germinals masculines de patir dany oxidatiu.
En darrer terme, sedentarisme i activitat física també s’han relacionat de diferents maneres amb temperatures escrotals, el que podria ser un mecanisme que expliqués els seus resultats. No obstant, és u argument que pot generar controvèrsia, ja que les elevades temperatures escrotals poden ser una conseqüència, més que no pas una causa d’una deficient producció espermàtica.
Si en voleu saber més:
Gaskins AJ. Mendiola J, Afeiche M, Jørgensen N, Swan SH, Chavarro JE. Physical activity and television watching in relation to semen quality in young men. Br J Sports Med. 2015 Feb; 49(4): 265–270.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Història clínica

Un passeig per la història amb ulls de metge

Cinemèdic

De cinema, història i medicina

Activitat i salut

Promoció de la salut i medicina de l'activitat física

BLOGMALDITO RUNNING PUB

RUNNING PARA ADICTOS DESDE BARCELONA HACIA EL INFINITO

%d bloggers like this: