Patologia degenerativa de raquis en individus assimptomàtics

Es habitual trobar canvis degeneratius en els estudis radiològics de columna vertebral, com també és habitual que aquests es trobin tant en individus assimptomàtics com en aquells que manifesten dolor d’esquena. En aquest estudi, els autors han intentat esbrinar la prevalença, en funció de l’edat, dels processos degeneratius que afecten la columna lumbar en individus assimptomàtics, efectuant a tal efecte una revisió sistemàtica de la literatura.

Aquesta va consistir en cercar tots els articles que tractaven sobre la prevalença de troballes de diagnòstic per la imatge (TAC o RNM) en individus assimptomàtics, publicats a la literatura i en llangua anglesa fins a abril de 2014. Dos revisors van avaluar cada manuscrit. Es van seleccionar grups d’edat per dècada (20, 30, 40, 50, 60, 70, 80 anys), i es determinaven les estimacions de prevalença per aquests grups d’edats. Per a cada estudi amb alteracions d’imatge, els autors ajustaven un model lineal d’efectes mixtos que els permetia estimar la prevalença en funció dels grups d’edat i ajustar el punt mitjà de l’interval en estudi.

Finalment van trobar trenta-tres articles que complien els criteris d’inclusió i que informaven de troballes radiològiques a un total de 3110 individus asimptomàtics. La prevalença de degeneració discal en individus asimptomàtics es va incrementar del 37% dels individus de 20 anys d’edat, al 96% en els individus de 80 anys d’edat.

La prevalença de bombaments discals va augmentar del 30% en el grup dels 20 anys d’edat fins al 84% en el grup de  80 anys, i la  prevalença de protrusions discals va augmentar del 29% als 20 anys d’edat fins al 43% dels 80 anys. La prevalença de la fissura anul·lar també augmentava del 19% del grup de 20 anys d’edat fins al 29% en el grup de 80 anys.

Amb aquestes dades, els autors conclouen que les troballes degeneratives en els estudis d’imatge de la columna vertebral estan presents en elevades proporcions d’individus asimptomàtics, un fet que augmenta amb l’edat. D’aquesta manera, molts dels processos degeneratius diagnosticats basant-nos en estudis d’imatge són probablement part de l’envelliment fissiològic i no estan associats amb el dolor. Aquestes troballes d’imatge hauran de ser interpretades en el context de la situació clínica del pacient.

Referència: Brinjikji W, Luetmer PH, Comstock B, Bresnahan BW, Chen LE, Deyo RA, Halabi S, Turner JA, Avins AL, James K, Wald JT, Kallmes DF, Jarvik JG.Systematic literature review of imaging features of spinal degeneration in asymptomatic populations.AJNR Am J Neuroradiol. 2015 Apr;36(4):811-6

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Història clínica

Un passeig per la història amb ulls de metge

Cinemèdic

De cinema, història i medicina

Activitat i salut

Promoció de la salut i medicina de l'activitat física

BLOGMALDITO RUNNING PUB

RUNNING PARA ADICTOS DESDE BARCELONA HACIA EL INFINITO

%d bloggers like this: