Activitat física a la feina. A qui motivem?

Els programes d’activitat física en el lloc de treball poden motivar els grups inactius de treballadors als quals van adreçats per tal que augmentin els nivells d’activitat diària, però és important per determinar el seu abast i el seu impacte.

El Corporate Challenge Global (CCG) és un programa estructurat sobre la base de diferents equips que promou l’auto-monitorització de les passes efectuades mitjançant podòmetre amb l’objectiu d’arribar a efectuar 10.000 passos per dia. En aquest estudi, els participants (n = 587) d’una universitat australiana havien d’enregistrar el seu recompte diari de passos. Al mateix temps es van recollir dades demogràfiques, antropomètriques i conductuals, i se’ls va preguntar per la seva activitat física i el temps que passaven asseguts en el moment d’iniciar l’estudi i just després de finaliltzar el programa de 16 setmanes de durada.

Com a resultat, els participants van referir una mitjana d’11.638 passos diaris en la primera setmana, aub un augment d’aquests valors fins a 13.787 passos diaris en la setmana 16 (p<0,001). A l’inici de l’estudi, el 92% dels que van completar l’enquesta ja estaven complint amb les recomanacions d’activitat física, un percentatge que va augmentar fins al 98% (p = 0,059) durant el període de seguiment. Durant aquests quatre mesos, les mesures antropomètriques avaluades objectivament van mostrar petites variacions, no significatives en el pes (kg -0.12, p=0,416), l’índex de massa corporal (-0.06 kg / m2; p=0,314) o el perímetre abdominal (-0.43 cm; p=0,082). El temps que passaven asseguts en el treball es va reduir significativament, amb un valor mitjà de 21 minuts per dia (p<0,001) i els participants amb baixos nivells inicials de temps assegut a la feina van ser més propensos a augmentar el seu recompte de passos durant l’estudi (odds rati ajustat 1,90; interval de confiança del 95% 1.03- 3,50).

A la vista d’aquests resultats d’un programa basat en l’ús del podòmetre, encara que sembla que els individus participants augmenten la seva activitat física i redueixen la seva conducta sedentària en el treball, la majoria d’aquests ja efectuaven  les recomanacions òptimes d’activitat física a l’inici de l’estudi. Llavors, quin és el problema? Les intervencions en els llocs de treball  han de dissenyar-se per fer-les arribar als empleats inactius de manera que aquestes tinguin un veritable impacte poblacional  incidint sobre els factors de risc de malalties cròniques.

Referència: Macniven R, Engelen L, Kacen MJ, Bauman A. Does a corporate worksite physical activity program reach those who are inactive? Findings from an evaluation of the Global Corporate Challenge. Promot J Austr. 2015 Aug;26(2):142-5.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Història clínica

Un passeig per la història amb ulls de metge

Cinemèdic

De cinema, història i medicina

Activitat i salut

Promoció de la salut i medicina de l'activitat física

BLOGMALDITO RUNNING PUB

RUNNING PARA ADICTOS DESDE BARCELONA HACIA EL INFINITO

%d bloggers like this: