El cost de la inactivitat física

Embed from Getty Images

Hi ha proves convincents en la literatura científica de l’eficàcia de la pràctica d’activitat i exercici físic regular per conservar la salut i prevenir diverses malalties. No obstant això, no es disposa de suficients estudis que asociïn els costos sanitaris amb la manca d’activitat física. Alguns estudis que han tractat de quantificar aquests costos ja van evidenciar la relació amb l’activitat física i/o el comportament sedentari i per això, en aquesta revisió els autors han reunit la informació disponible de diversos paisos per analitzar els costos globals associats amb la inactivitat física en els darrers anys.

Els resultats mostren que, en tot el món, l’activitat física és una variable important en els recursos financers de l’economia en matèria de salut pública, i que s’associa inversament amb els costos generats pels procediments de salut, el consum de fàrmacs i la gestió de les malalties cròniques.

En els estudis hi havia diferències en els mètodes d’estimació de l’activitat física; el criteri proposat per l’OMS de 150 minuts a la setmana d’activitat física de moderada intensitat es va utilitzar només en alguns casos, mentre en altres s’utilitzava el criteri del nombre total diari de minuts d’activitat física o altres classificacions en les quals utilitzaven la despesa energètica per diferenciar entre els individus actius e inactius. Sembla clar que aquestes diferències a l’hora de quantificar l’activitat física fa dificil establir comparacions però, independentment del mètode emprat, els costos globals en salut eren majoritàriament majors en els grups d’individus amb menor activitat física.

També cal considerar en l’anàlisi que les intervencions que s’efectuen en els programes d’activitat física han de complir habitualment amb criteris de cost-benefici. L’activitat física proposada per les recomanacions internacionals ho és amb l’objectiu de prevenir malalties i mantenir la qualitat de vida i la capacitat funcional de la població. La majoria de les anàlisis en matèria d’activitat física ho fan a partir dels costos directes relacionats amb les despeses generades per malalties, a partir de variables i valors considerats mesurables i, per, tant computables.  No obstant això, la pràctica regular d’activitat física pot proporcionar nombrosos beneficis considerats intangibles, com els efectes sobre el benestar mental i una millor qualitat de vida i, per tant, un major nivell d’activitat física és capaç de promoure efectes inimaginables sobre l’economia de la salut. Es fa necessari recordar aquests aspectes quan es parla dels beneficis econòmics de l’activitat física o de les pèrdues financeres a causa d’estils de vida saludables.Per tant, els beneficis de la promoció de l’activitat física de la població poden ser encara més gran i més significatiu per a la salut pública.

En resum, la literatura actualment disponible apunta a la inactivitat física com un factor important en l’augment dels costos de l’atenció en matèria de salut i apunten que la inactivitat física té una paper decisiu en els recursos que es dediquen a la salut pública. En la planificació en matèria de salut de països desenvolupats i en desenvolupament caldrà introduir estratègies de prevenció de malalties cròniques mitjançant la promoció de l’activitat física de la població, per minimitzar l’impacte de l’elevat cost sanitari que suposa actualment la seva gestió.

 Els resultats van mostrar que la inactivitat física, independentment del mètode de classificació, és una càrrega per a l’economia de la salut a tot el món, i directament responsable dels alts costos de la medicació, una major incidència d’hospitalització i una major freqüentació a les consultes mèdiques. Els costos del grup poblacional  físicament inactiu afectat per malalties cròniques expliquen gran part dels costos globals en matèria de salut pública.

Referència: Bueno DR, Marucci Mde F, Codogno JS, Roediger Mde A. The costs of physical inactivity in the world: a general review.Cien Saude Colet. 2016 Apr;21(4):1001-10. doi: 10.1590/1413-81232015214.09082015.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Història clínica

Un passeig per la història amb ulls de metge

Cinemèdic

De cinema, història i medicina

Activitat i salut

Promoció de la salut i medicina de l'activitat física

BLOGMALDITO RUNNING PUB

RUNNING PARA ADICTOS DESDE BARCELONA HACIA EL INFINITO

%d bloggers like this: