Treballes a torns?: Pensa en el peix i la llet

Embed from Getty Images

El paper de la Vitamina D i la seva importància en el metabolisme del calci està adquirint cada cop un paper més rellevant i el seu dèficit, cada cop més evidenciat per diferents estudis ha fet que alguns autors l’hagin qualificat de pandèmia.

A més, el dèficit de Vit. D s’ha associat habitualment a la salut òssia en forma d’osteoporosi i osteomalàcia,  però cada cop més es vincula aquest dèficit amb alteracions metabòliques, processos autoimmunitaris , patologia psiquiàtrica, respiratòria, cardiovascular i fins i tot algun tipus de càncers.

Un estudi liderat per Daniel Sowah, del Departament de Medicina preventiva de la Universitat d’Alberta, publicat a BMC Public Health (10.1186/s12889-017-4436-z) revisa aquesta deficiència de Vitamina D. en funció de diferents professions. La primera conclusió, possiblement previsible si es coneix mínimament com funciona el metabolisme d’aquesta vitamina, és que els individus que treballen a l’exterior tenen uns nivells més elevats que els treballadors d’interior.

Però aquest dèficit vitamínic també s’associa amb el treball nocturn -que el defineixen com aquell que s’efectua entre les 9 del vespre i les 5 de la matinada- i amb el treball a torns, un dèficit que pot atribuir-se al dèficit d’exposició a la llum solar o a dèficits dietètics, molt possiblement associats als trastorns alimentaris que habitualment es reconeixen a aquest tipus de treballs.  Els treballadors a torns son els que presenten el major risc de desenvolupar dèficit de Vit. D.

I després trobem el grup del personal sanitari, amb importants dèficits de Vit. D -especialment els metges en formació, de manera significativament més baixa que altres professionals del sector (pobres residents)-. Si prou riscos té el personal sanitari, ara afegim també aquest, que podria estar vinculat a les llargues jornades de treball en interiors, a que és una feina habitualment amb torns i nocturnitat o fins i tot a la pròpia cura que aquest col·lectiu fa de la seva pròpia salut (ep ¡¡¡, no és una afirmació meva, que podria o no subscriure). Per cert, tenint en compte les característiques del personal sanitari, amb una gran proporció de dones i gran part en edat gestacional, les implicacions d’aquest dèficit vitamínic podrien anar més enllà de les pròpies afectades.

Per anar acabant, alguns apunts i curiositats. En primer lloc, ull amb extrapolar aquestes dades al nostre medi; sempre cal tenir present la importància de l’exposició a la llum solar i molts dels estudis estan fets en àmbits anglosaxons i centreeuropeus i americans, amb una climatologia diferent, possiblement pitjor –en aquest cas i per aquest risc- de la que gaudim a les nostres latituds. Per cert, per refermar aquesta asseveració, recordem que  l’angle amb el qual els raigs del sol impacten la pell determinen la producció de Vit. D (com més obliquo és l’angle, menor n’és la producció, de manera que a partir de certes latituds la producció de Vit. D disminueix de manera significativa,

En resum, el dèficit de Vit. D cada cop és més prevalent (o és que cada cop es busca més i per això augmenten aquestes xifres de prevalença). Potser els Metges del Treball haurem d’introduir la discussió de si surt a compte o és necessari determinar els nivells de Vit. D en treballadors nocturns a amb turnicitat, si més no com un element de promoció de la salut en aquests grups de treballadors. Fins i tot, ja que recomanem a molta gent que s’aixequi de les cadires, a d’altres els haurem de dir que, de tant en quant, surtin una mica a prendre el sol (i ja veurem que diuen els de recursos humans quan s’assabentin que fem aquestes recomanacions).

 

2 Responses to Treballes a torns?: Pensa en el peix i la llet

  1. MH says:

    Els “de recursos humans” també vetllem per la salut de les persones que treballen… millor 5 minuts de sol que no de fum!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Història clínica

Un passeig per la història amb ulls de metge

Cinemèdic

De cinema, història i medicina

Activitat i salut

Promoció de la salut i medicina de l'activitat física

BLOGMALDITO RUNNING PUB

RUNNING PARA ADICTOS DESDE BARCELONA HACIA EL INFINITO

%d bloggers like this: