Epicondilitis

young woman has seized for an elbow from a severe painEl colze de tennista o epicondilitis lateral, és una condició dolorosa del colze causat pel seu ús excessiu. Habitualment s’ha associat amb la pràctica del tennis i altres esports de raqueta, però altres esports i activitats, moltes d’elles en l’àmbit laboral, també poden provocar-lo.

El colze de tennista és un procès inflamatori dels tendons de la musculatura de l’avantbraç que s’insereixen en la part externa del colze. Els músculs de l’avantbraç, especialment els seus tendons s’inflamen degut a un ús excessiu – per la repetició dels mateixos moviments una i altra vegada- o incorrecte -per adopció de postures forçades-. Això dtermina finalment l’aparició de dolor i altres alteracions sensitives a la cara externa del colze.

 

Anatomia1532862

L’articulació del colze és una articulació formada per tres ossos: l’os superior del braç (húmer) i els dos ossos de l’avantbraç (ràdi i cúbit). A la zona inferior de l’húmer trobem un parell de protuberàncies òssies que reben el nom d’epicòndils. La protuberància òssia a la (part lateral) externa del colze es diu epicòndil lateral i és la zona on es localitza aquesta patologia.

L’epicondilitis lateral o colze de tennista, involucra els tendons i la musculatura de la cara posterior de l’avantbraç, provinents del canell i cara posterior de la ma.  Aquests tendons de l’avantbraç, anomenats extensors, tenen la funció de facilitar l’adherència dels músculs a les estructures óssies, i s’uneixen a la zona de l’epicòndil lateral. Els músculs habitualment involucrats en el colze de tennista són l’extensor comú dels dits, el cubital posterior i els radials externs.

Etiologia

Ús excessiu 

Estudis recents mostren que el colze de tennista és sovint causa dels danys que pateix una musculatura específica de l’avantbraç. L’extensor radial curt del carp (extensor carpi radialis brevis -ECRB-) és un múscul que ajuda a estabilitzar el canell quan el colze està estirat, una situació que succeeix freqüentment en els cops de tennis. Quan l’ECRB està debilitat per un ús excessiu, es produeixen trencaments microscòpics en la zona on el tendó s’uneix a l’epicòndil. Aquestes lesions es tradueixen en inflamació i dolor.

En els esports de raqueta com el tennis, la tècnica de cop inadequada o un equip inadequat poden ser factors de risc.

A causa de la seva posició anatòmica, l’ECRB també té una major predisposició a patir lesions. Degut al moviment de flexo-extensió del colze, el múscul pateix un fregament constant sobre les protuberàncies òssies i això pot causar un desgast gradual del múscul en el temps.

Activitats laborals o recreatives

Els atletes no són els únics que pateixen el colze de tennista. Moltes persones amb aquesta patologia realitzen activitats laborals o recreatives que requereixen l’ús repetitiu i vigorós dels músculs de l’avantbraç.

Pintors, lampistes o fusters són particularment propensos a desenvolupar el colze de tennista. Els estudis han demostrat que els treballadors de la indústria de l’automòbil, cuiners o carnissers, entre altres professions, presenten aquesta patologia amb major freqüència que la resta de la població. Es creu que els moviments de repetició i la manipulació manual de pesos que requereixen aquestes professions són els responsables de la seva aparició.

Edat

La majoria de les persones que contrauen el colze de tennista tenen edats entre 30 i 50 anys, tot i que  qualsevol persona pot desenvolupar la lesió si es donen els factors de risc.

Desconeguda

L’epicondilitis lateral pot ocórrer sense presentar factors individuals de risc o practicar activitats laborals o recreatives associades a la seva aparició. Aquesta forma s’anomena “idiopàtica” o de causa desconeguda.

 

Simptomatologia

Els símptomes del colze de tennista solen instaurar-se gradualment. En la majoria dels casos, el dolor és inicialment lleu i s’agreuja de manera progressiva durant setmanes i mesos. Habitualment no hi ha una situació accidental específica associada amb l’inici dels símptomes.

Els signes i símptomes del colze de tennista inclouen:

  • Dolor o cremor en la part externa del colze
  • Disminució de la força de prensió manual

Els símptomes sovint empitjoren amb l’activitat de l’avantbraç, com ara quan s’utilitza una raqueta, fent girar una clau, o simplement donant la mà. El braç dominant està afectat amb més freqüència; no obstant això tots dos braços es poden veure afectats.

 

Estudis complementaris

Poden efectuar-se diferents estudis complementaris, en molts casos per descartar altres possibles causes de patologies associades.

Radiologia convencional

La radiologia convencional pot servir per descartar la presència de patologia artròsica del colze.

Ressonància magnètica nuclear (RNM)

Si existeix la sospita de que la patologia pot tenir el seu origen a la columna cervical, pot sol.licitar-se un estudi RNM. Aquest pot ajudar a determinar l’existència d’una hèrnia discal o artrosi vertebral, patologies que en molts casos cursen amb dolor irradiat a extremitat superior.

Electromiografia (EMG) 

Es pot sol.licitar un estudi  EMG per descartar la compressió del nervi. El nervi radial es localitza anatòmicament en aquesta zona i els símptomes de compressió nerviosa són molt similars a les del colze de tennista.

Ecografia 

L’ecografia és la prova d’elecció, doncs pot mostrar amb detalls característiques de la lesió com engruiximent local, alteració de la trama fibril·lar, congestió, calcificacions o microruptures. El principal problema del mètode és que és una prova explorador-depenent, es a dir, els resultats depenen de l’experiència i coneixement de l’explorador.

 

Tractament 

Aproximadament del 80% a 95% dels pacients tenen una resposta satisfactòria amb tractament conservador.

Repòs. La primera mesura a adoptar  és donar braç un descans adequat. Això vol dir que el pacient hauria de deixar de participar en esports o activitats laborals de risc elevat per un període de temps prudencial.

Fàrmacs. Els fàrmacs analgèsics i els anti-inflamatoris són els fàrmacs de primera línia pel tractament d’aquesta patologia.

Fisioteràpia. Realitzar exercicis específics per enfortir la musculatura de l’avantbraç s’ha mostrat eficaç. El fisioterapeuta també pot aplicar localment ultrasons, manipulacions especifiques o altres teràpies d’estimulació per afavorir la curació del procés.

epicondylitis-orthese

Ortesi. L’ús d’un aparell ortopèdic col·locat sobre la cara posterior de l’avantbraç també pot ajudar a alleujar els símptomes del colze de tennista, al descarregar la zona d’inserció de músculs i els tendons. (Fig)

Revisió de material i equipament. Si vostè participa en un esport on precisa de l’ús de raqueta, el metge pot animar-lo a revisar el material per ajustar-lo correctament. Determinats materials i/o dimensions poden reduir la tensió a l’avantbraç, el que significa que la musculatura no hagi de treballar de manera forçada. Si utilitza una raqueta de grans dimensions, el canvi a un cap més petita pot ajudar a prevenir la recurrència dels símptomes.

Infiltracions locals. Els esteroides, com la cortisona, són medicaments antiinflamatoris molt eficaços. Segons l’evolució del quadre clínic pot optar-se per la infiltració local amb aquests productes. (Fig).  120v42n03-13123111fig01

Mesoteràpia. La mesoterapìa és una tècnica mitjançant la qual s’injecten per via intradèrmica una mescla de fàrmacs amb l’objectiu de produir efectes locals. la seva eficàcia depèn de la profunditat de la injecció i la fragmentació de la dosi. Aquesta tècnica es pot utilitzar amb diferents propòsits, habitualment en estats de dolor aguts i crònics, el que la fa ideal pel tractament de moltes lesions esportives.

Tractament quirúrgic. Si els símptomes no responen després d’un període de 6 a 12 mesos de tractaments conservadors, podrà optar-se per un tractament quirúrgic. La majoria dels procediments quirúrgics per al colze de tennista impliquen l’eliminació de múscul malalt i tornar a col·locar el múscul sa de nou als ossos.

L’abordatge quirúrgic adequat per a vostè dependrà d’una sèrie de factors. Aquests inclouen l’abast de la lesió, l’estat general de salut i les necessitats personals del pacient.

 

Adaptat de: http://orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=a00068

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Història clínica

Un passeig per la història amb ulls de metge

Cinemèdic

De cinema, història i medicina

Activitat i salut

Promoció de la salut i medicina de l'activitat física

BLOGMALDITO RUNNING PUB

RUNNING PARA ADICTOS DESDE BARCELONA HACIA EL INFINITO

%d bloggers like this: