Fascitis plantar

heel-painLa fascitis plantar és una de les principals causes de dolor a la zona talar del peu. La fàscia plantar és un lligament prim connecta el taló fins a la part davantera del peu. És responsable de mantenir l’arc del peu i és important pel procés de caminar.

La fascitis plantar és una de les malalties ortopèdiques més comuns. La fàscia plantar experimenta una gran quantitat de desgast en la nostra vida quotidiana. Normalment, aquesta fascia actua com un amortidor, i suporta l’estructura de l’arc plantar. L’excés de pressió als peus pot lesionar aquesta estructura. La fàscia plantar s’inflama i aquesta inflamació és responsable del dolor i la impotència funcional del taló.

Anatomia hwkb17_034
La fàscia plantar és un teixit fibrós que es troba just sota la pell a la part inferior del peu. Connecta el taló amb la part davantera del peu, i dóna suport a l’arc plantar. La seva part posterior està unida a la tuberositat calcània i a mesura que avança cap al davant es divideix en cinc seccions, que s’imbrinquen amb els tendons flexors dels dits.

 

Etiologia

El risc de desenvolupar una fascitis plantar és major en casos de sobrepès o obesitat, degut a la sobrecàrrega que suporten els lligaments de la fascia plantar. Aquest risc és sensiblement especial quan l’augment de pes es produeix de manera sobtada. Les dones embarassades sovint experimenten episodis de fascitis plantar, sobretot a les fases fianls de l’embaràs.

També és major el risc en el cas de corredors de llarga distància, amb elevat número d’hores d’entrenament. Des del punt de vista laboral, també és major el risc en el cas de treballadors actius en treballs que impliquen bipedestació de manera habitual, com poden ser, per exemple, els casos d’operaris de fàbrica o de cambrers en hostaleria.

Epidemiològicament el risc és major en homes i dones actius amb edats compreses entre els 40 i 70 anys. També és lleugerament més comú en dones que en homes.

Pel que fa a la biomecànica del peu, la fascitis plantar pot presentar-se en individus que presentin peu pla o peu cavo. El procés també s’associa en molts casos amb la oresència de patologia aquilia (tendinosi aquiia). L’ús de calçat dur, amb poc esmorteïment talar i poc arc de suport també s’associa a una major incidència de fascitis plantar.

Símptomatologia

El principal símptoma dels pacients amb fascitis plantar és el dolor i la rigidesa en la part inferior del taló, que  s’instaura gradualment amb el temps. En general afecta només un peu, però pot afectar els dos peus al mateix temps. Algunes persones manifesten un dolor somort, mentre que altres experimenten un dolor agut, intens, i alguns senten una sensació de cremor o dolor a la part inferior del peu que irradia cap a la zona lateral del peu.

El dolor sol ser pitjor a primera hora del matí, quan s’inicia l’activitat diària, o després de períodes de descans, si s’ha estat assegut o en repòs durant una estona. Pujar escales pot resultar difícil a causa de la rigidesa i el dolor del taló.

Després d’una activitat perllongada, el dolor pot augmentar d’intensitat a causa de la inflamació. El dolor no se sent generalment durant l’activitat, sinó més aviat immediatament després d’aturar-se, una característica del dolor de tipus inflamator

Diagnòstic

El diagnòstic de la fascitis plantar és bàsicament clínic. L’exploració detecta una zona de màxima sensibilitat a la part inferior del peu, just a la zona anterior del calcani. Aquest dolor empitjora quan es flexiona el peu i es pressiona la fascia plantar i pot disminuir quan s’efectua flexióplantar dels dits. En ocasions hi ha limitació de la mobilitat del turmell.

Exploracions complementàries

L’estudi radiològic simple o efectuat amb càrrega proporciona una imatge clara de les estrucutres óssies i poden ser útils per descartar altres causes de dolor talar.

L’ecografia sol mostrar engruiximent i inflamació de la fàscia plantar.

Altres proves d’imatge, com la ressonància magnètica (RM) no s’utilitza de forma rutinària pel diagnòstic de la fascitis plantar. Només en casos rebels al tratament podria sol.licitar-se una RM per descartar altres patologies associades.

Tractament

La base inicial del tractament consistirà en reduir la inflamació de la fàscia plantar, encara que això no serà suficient per tractar la causa subiacent.

Repòs funcional 

Cal descansar la zona dolorosa tant com sigui possible. Caldrà evitar córrer, l’excés de caminar o d’estar dret.

Calçat adequat 

Cal evitar caminar sobre superfícies dures. El calçat ha de portar força esmorteïment a la zona talar i està proveït d’un bon suport a l’arc plantar. És preferible evitar calçat gastat que no porti un bon coixí al taló o de superfície excessivament dura.

Ortesi

Poden utilitzar-se plantilles talars de descàrrega per esmorteir la pressió al taló i elements per augmentar l’arc plantar. En alguns casos, aquestes plantilles de descàrrega estan proveïdes d’una obertura local per descarregar la zona de màxim dolor.

Farmacologia

Els analgèsics com el paracetamol solen ser útils per alleujar el dolor. Els antiinflamatoris també tenen funció analgèsica al mateix temps que redueixen la inflamació i poden ser una alternativa als analgèsics comuns.

Fisioteràpia

Realitzar estiraments suaus del tendó d’Aquiles i la fàscia plantar poden ajudar a alleujar els símptomes. Això s’explica perquè la majoria de les persones amb fascitis plantar tenen afectació de la cadena muscular posterior.  L’objectiu d’aquests exercicis és facilitar la relaxació de tendons i fàscia per descarregar la zona afectada.

Embenat funcionalvendaje-fascitis

L’embenat funcional o taping és una tècnica utilitzada cada cop més pel tractament de lesions múscul esquelètiques. El seu objectiu és limitar determinats moviments específics de la zona afectada i, combinada amb altres tècniques de tractament, poc ajudar a alleujar la fascitis plantar.

Infiltració localinfiltr

Si els tractaments de base no alleugen el dolor, pot optar-se per la infiltració d’un corticosteroide directament a la zona lesionada. Per determinar millor la zona de la injecció pot optar-se per una infiltració ecoguiada.

Cirurgia

Només en casos rebels als tractaments conservadors podrà optar-se per la cirurgia.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Història clínica

Un passeig per la història amb ulls de metge

Cinemèdic

De cinema, història i medicina

Activitat i salut

Promoció de la salut i medicina de l'activitat física

BLOGMALDITO RUNNING PUB

RUNNING PARA ADICTOS DESDE BARCELONA HACIA EL INFINITO

%d bloggers like this: