Síndrome piramidal

img_como_tratar_la_ciatica_con_remedios_naturales_16119_orig

Es pot definir la “síndrome del múscul piramidal” o “síndrome piriforme” com el conjunt de signes i símptomes que originen la compressió del nervi ciàtic en la seva sortida de la pelvis a través del canal situat entre el múscul piramidal i el gèmin superior. La contractura o escurçament que pateix el múscul irrita el nervi ciàtic, que es localitza just per sota, donant lloc dolor a la regió glútia i pot irradiar-se a la zona lumbar i a la part posterior i distal de la cuixa; això és, simula un quadre de ciàtica.

Anatomiaimages

El múscul piramidal és un múscul pla que s’origina en la cara pelviana del  sacre, entre els forats sacres segon a quart, i va a inserir-se per mitjà d’un tendó llarg en la vora superior del trocànter major. Delimita dos petits intersticis en el forat sacrociàtic major: el forat infrapiriforme, pel qual passa el nervi  ciàtic major, i el forat suprapiriforme, pel qual transcorren els vasos glutis superiors i el nervi gluti superior.
Quan el maluc està en extensió, la seva funció és de rotador extern, però quan l’articulació del maluc es troba en flexió llavors el múscul es converteix en abductor del fèmur.

 Etiologia

La síndrome de Piramidal s’associa comunament als esports que requereixen molta carrera, canvis de direcció o activitats amb suport de pes. No obstant això, la síndrome piriforme no només es pot presentar en atletes. Fins i tot es presenta en aquells que porta una forma de vida sedentària.

Totes les tensions de l’últim tram de la columna es transmeten cap a les extremitats inferiors a través de la pelvis i el maluc, i és precisament aquí on té protagonisme el múscul piriforme. En posició erecta o de peu, aquest múscul es responsabilitza de la rotació externa del maluc i separa la cuixa del cos (abducció)  i és per això que una excessiva tensió de columna pot provocar la seva sobrecàrrega.

El més habitual és que es produeixi un escurçament o contractura muscular del piramidal que fa que es comprimeixi el nervi ciàtic, que transcorre just per sota. Això succeeix per:

• Sobrecàrregues musculars

  •  Entrenar-se o còrrer en superfícies dures, asfalt.
  • Començar un programa d’exercici després d’un període llarg de descans o inactivitat.
  • Els atletes de “cap de setmana” que realitzen un exercici inadequat d’escalfament i estiraments.

• Alteracions biomecàniques
• Traumatismes
• Sedestació perllongada: Romandre assegut durant llargs períodes de temps pot provocar que el múscul piriforme pateix una contractura i comprimeix el nervi ciàtic.

 Clínica

El Dolor és el símptoma primordial en aquesta patologia.  Sol tractar-se d’un dolor profund a la regió del maluc i de les natges. En ocasions es pot irradiar cap a la regió lumbar de forma menys habitual o cap a la part posterior de la cuixa arribant fins al genoll. En alguns casos, molt infreqüents  podria irradiar fins a la cama i el peu, confonent-se fàcilment amb una ciàtica.  No és rara la sensació de formigueig i entumiment a la cama sense altres alteracions motores associades. Depenent de la gravetat del quadre pot haver dificultat per seure.

Diagnòstic

No existeix un examen definitiu per diagnosticar la síndrome del piramidal.  En molts casos hi ha l’antecedent de traumatisme a la zona, activitat repetitiva, relació amb la pràctica esportiva, com ara còrrer llargues distàncies o romandre molt temps assegut sobre la bicicleta, a l’oficina o en un vehicle. El  diagnòstic de la síndrome piriforme es fa a partir de la història clínica del pacient,
tenint en compte sobretot els símptomes que manifesta i l’exploració clínica.
Les proves d’imatge (ecografia, ressonància magnètica), així com els estudis neurofisiològics (electromiografia) s’utilitzen per descartar altres patologies que poden semblar-se a la síndrome del piramidal, com ara una hèrnia discal lumbar, una radiculopatia lumbar, una bursitis trocantèria o altres.

Tractament

La primera mesura del tractament ha de ser eliminar o minimitzar l’estímul traumàtic. S’han d’evitar aquells moviments, gestos, postures o exercicis que reprodueixen el dolor, el que habitualment es coneix com repòs relatiu.

La fisioteràpia és clau en el tractament d’aquesta patologia. El tractament ha d’estar enfocat a compensar els desequilibris musculars de la zona:
• Tensió / contractura del múscul piriforme
• Tensió / contractura dels rotadors externs-adductors de maluc
• Debilitat dels adductors del maluc
• Disfunció de la columna lumbar baixa
• Hipomobilitat de l’articulació sacroilíaca

En casos rebels podrà optar-se pel tractament amb infiltracions guiades per ecografia o tomografia axial (TAC). La injecció d’una anestèsic local com ara la lidocaïna, juntament amb corticoids pot fer desapareixer el dolor i serveix al mateix temps com a prova per confirmar que la patologia es localitza a nivell del piriforme.

La toxina botulínica injectada en el múscul piramidal contracturat també és una opció de tractament que s’ha efectuat amb l’objectiu de facilitar la relaxació muscular i que això disminueixi la pressió sobre el nervi.

Aquestes infiltracions caldrà acompanyar-les sempre d’un programa d’exercicis i estiraments per aconseguir la curació definitiva, situació que en molts casos no resulta senzilla.

L’últim recurs terapèutic és la cirurgia, que caldrà reservar per casos molt rebels. L’objectiu de la cirurgia és reduir la tensió del múscul piriforme, al mateix temps que s’aprofita l’acte quirúrgic per explorar el nervi ciàtic i garantir que no existeixen altres elements que el comprimeixin.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Història clínica

Un passeig per la història amb ulls de metge

Cinemèdic

De cinema, història i medicina

Activitat i salut

Promoció de la salut i medicina de l'activitat física

BLOGMALDITO RUNNING PUB

RUNNING PARA ADICTOS DESDE BARCELONA HACIA EL INFINITO

%d bloggers like this: