Prevenció de lesions: Entrenar la força

0010815117O-849x565En aquesta entrada recupero una metanàlisi recent sobre la prevenció de lesions en la pràctica esportiva. Un estudi potent resultat de l’anàlisi conjunta de 25 estudis, amb més de 26.000 participants.

Per introduir l’estudi els autors esgrimeixen que l’activitat física és important en la prevenció i el tractament de moltes malalties comunes, però aquesta situació és més complexa quan es refereix a les lesions esportives.

L’objectiu de l’estudi ha estat determinar si determinats exercicis i activitats poden reduir les lesions esportives, analitzant de manera estratificada l’entrenament de força, els estiraments, la propiocepció i combinacions d’aquests, al mateix temps que s’estimaven les lesions idividualitzant si es tractava de lesions agudes o bé per sobrecàrrega.

Els autors han cercat a diferents bases de dades (PubMed, EMBASE, Web of Science i Sportdiscus) on han identificat 3.462 resultats vàlids. Mitjançant dos autors independents han seleccionats els assaigs controlats aleatoris pertinents i sobre aquests han efectuat l’anàlisi de qualitat dels articles, utilitzant per a aquesta finalitat l’eina d’avaluació de la qualitat proposada per la col·laboració Cochrane. Les anàlisis quantitatives han estat realitzades amb el programa STATA V.12. S’ ha efectuat formalment l’estudi d’heterogeneïtat i l’anàlisi de biaix de publicació.

Finalment els autors han contemplat 25 estudis, que els ha permès analitzar un total de 26.610 participants i 3.464 lesions. L’estimació de l’efecte global sobre la prevenció de lesions va ser heterogènia. Les anàlisis de l’exposició estratificades no van demostrar cap efecte beneficiós pels estiraments (RR: 0,963 [0,846-1,095]), mentre que els estudis amb tècniques múltiples (RR: 0,655 [0,520-0,826]), el treball propioceptiu (RR: 0,550 [0,347-0,869]), i l’entrenament de força (RR: 0,315 [0,207-0,480]) han mostrat una tendència a augmentar el seu efecte preventiu de l’aparició de lesions.

Pel que fa a les lesions, tant les lesions agudes (RR: 0,647 [0,502-0,836]) com les lesions per sobrecàrrega (RR: 0,527 [0,373-0,746]) podrien reduir-se mitjançant programes d’activitat física.

Com a conclusions, els autors indiquen que, tot i algún estudi contrari, hi ha estimacions consistents de l’efecte preventiu dels diferents tipus de programes d’activitat, excepte pel cas dels estiraments. L’entrenament de força redueix en més d’una tercera part la incidència de lesions esportives i, en el cas de les lesions per sobrecàrrega aquesta disminució podria arribar gairebé a la meitat.

Referència: Lauersen JB, Bertelsen DM, Andersen LB. The effectiveness of exercise interventions to prevent sports injuries: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. Br J Sports Med doi:10.1136/bjsports-2013-092538

Podeu trobar-lo a: http://bjsm.bmj.com/content/early/2013/10/07/bjsports-2013-092538

Imatge: photl.com

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Història clínica

Un passeig per la història amb ulls de metge

Cinemèdic

De cinema, història i medicina

Activitat i salut

Promoció de la salut i medicina de l'activitat física

BLOGMALDITO RUNNING PUB

RUNNING PARA ADICTOS DESDE BARCELONA HACIA EL INFINITO

%d bloggers like this: