Activitat física amb gossos

Embed from Getty Images

Fa no molts dies vaig fer una prova d’esforç a un xaval jove amb un parell de problemes importants: havia guanyat prop de 20 Kg. de pes i estava immers en un quadre depressiu dels que no aconseguia sortir-se’n tot i la diversitat de fàrmacs que tenia prescrits. Parlant amb ell semblava que l’origen dels seus problemes -segurament entre d’altres- havia estat la mort de la seva mascota, un gos amb qui tenia una relació especial. Vaig recomanar-li que adquiris una altra mascota, doncs això segur que l’ajudava a millorar el seu nivell d’activitat física i segur que també tindria efecte sobre el seu estat d’ànim.

Entre els diferents consells que es poden donar per augmentar l’activitat física sempre es recomana tenir una mascota, ja que t’obliguen a treure-les a passejar i aquesta és una possibilitat per efectuar la dosi d’exercici saludable que es recomana en adults, però potser no deixava de ser una recomanació empírica.

És per això, que a la vista del cas d’aquest xicot, m’ha fet gràcia la revisió que han efectuat aquests investigadors: Han volgut comprovar si els amos de gossos adults que surten a caminar amb aquests aconsegueixen un nivell saludable d’activitat física d’intensitat moderada, definida aquesta com la pràctica d’almenys 150 minuts a la setmana.

Per avaluar-ho els autors han realitzat una recerca sistemàtica de 6 bases de dades amb referències dels anys 1990 a 2012 sobre “activitat física d’amos de gossos”, amb objecte d’identificar aquells que havien aconsguit nivells suficients d’activitat física d’intensitat moderada. Per comparar el rendiment d’aquests passejadors de gossos respecte d’aquells que caminaven però sense fer-ho amb gos, van utilitzar un mètode estadístic que els permetia calcular l’odds rati cru, amb els seu corresponent intèrval de confiança al 95 %.

D’aquesta cerca van recuperar 9 estudis que complien els criteris d’inclusió i que permetien efectuar els càlculs pertinents.  Aquestes dades permetien agrupar 6980 individus, amos de gossos, amb edats compreses entre 18 a 81 anys, i el 41% dels quals eren homes. D’aquests 4463 (63,9%) passejaven regularment amb els seus gossos.

Sobre la base de l’activitat física total setmanal, 2.710 (60,7%) individus passejadors de gossos, i 950 (37,7%) individus no passejadors de gossos assolien els valors d’activitat física de mitjana intensitat habitualment recomanats. Això els ha permés determinar un odds rati de 2,74 (IC del 95%: 2,09-3,60).

Amb els resultats d’aquests 9 estudis publicats, es pot afirmar que gairebé dos de cada tres individus que tenen gos afirmen que surt a passejar amb ells, i que aquests que ho fan tenen 2,5 vegades més probabilitats d’aconseguir els nivells d’activitat física d’intensitat moderada habitualment recomanats. Aquests resultats suggereixen que treure els gossos a caminar pot ser una estratègia viable per als amos d’aquests animals per ajudar-los a assolir els nivells d’activitat física que els ajudin millorar la seva salut.

Referència: Soares J, Epping JN, Owens CJ, Brown DR, Lankford TJ, Simoes EJ, Caspersen CJ. Odds of Getting Adequate Physical Activity by Dog Walking. J Phys Act Health. 2015 Jun 16;12 Suppl 1:S102-9. doi: 10.1123/jpah.2013-0229.

Deixa un comentari

Història clínica

Un passeig per la història amb ulls de metge

Activitat i salut

Promoció de la salut i medicina de l'activitat física

BLOGMALDITO

RUNNING PARA ADICTOS DESDE BARCELONA HACIA EL INFINITO